Tenis - 28.03.2020 17:11

Je trojnásobný grandslamový víťaz, no predsa nie dosť populárny

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Youtube

Tri grandslamové turnaje, viac ako desať titulov na turnajoch ATP, no napriek tomu nepatrí medzi najväčšie hviezdy na okruhu. Reč je o Stanovi Wawrinkovi, ktorý dnes oslavuje svoje 35. narodeniny. Popri populárnejšiemu krajanovi Federerovi bol takmer vždy prehliadaný, avšak jeho úspechy stoja za to.

Medzi profesionálov sa dostal pred osemnástimi rokmi, keď v roku 2002 odštartoval plnohodnotnú kariéru. Hneď počas druhej sezóny medzi elitou získal titul na juniorskom Roland Garros, keďže mu vek stále umožňoval na tomto turnaji hrať. Po veľkom úspechu sa dostal na siedmu priečku v juniorskom rebríčku. Neskôr sa však naplno preorientoval na profi tenis, ku ktorému ho motivoval aj krajan Roger Federer.

Netrvalo príliš dlho, kým Wawrinka vyhral svoj premiérový titul vo dvojhre. V roku 2006 sa mu to podarilo na antuke v chorvátskom Umagu, no to bol na dlhšiu dobu aj posledný turnajový triumf. Ďalší pridal až o štyri roky, keď uspel v marockej Casablance, čo Švajčiara naštartovalo. Začalo sa mu dariť čoraz viac až prišiel začiatok roka 2014 a s ním aj tradičný grandslam v Austrálii. Wawrinka si po tuhých bojoch poradil s Djokovičom, Berdychom a vo finále aj s Nadalom a získal tak svoj prvý titul z turnajov veľkej štvorky.

Takýmto tempom pokračoval aj v ďalších dvoch sezónach. V roku 2015 si poradil vo finále Roland Garros s Novakom Djokovičom a tešil sa tak z druhého primátu na veľkom podujatí. Na tento úspech ešte nadviazal o rok neskôr, kedy sa radoval z triumfu na US Open. Vo finále porazil opäť Novaka Djokoviča a zdalo sa, že je na vrchole. Do finále sa prebojoval aj v roku 2017 a to opäť na Roland Garros, no tam podľahol Rafaelovi Nadalovi a následne ho začali trápiť zranenia. Kvôli nim sa prepadol až do tretej stovky svetového rebríčka, no teraz kráča späť a aktuálne sa nachádza na sedemnástom mieste v rebríčku ATP.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora