Tenis - 09.04.2020 16:53

Počet profesionálnych tenistov WTA aj ATP sa môže rapídne znížiť

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Nie je žiadnym tajomstvom, že tenisti, ktorí sa nenachádzajú v prvej stovke svetového rebríčka, nemajú zďaleka na ružiach ustlané a účasť na turnajoch je pre nich veľakrát záležitosťou pôžičiek alebo risknutia posledných ušetrených peňazí. Napriek tomu ide o ich primárny zdroj financií a náhla niekoľkomesačná prestávka medzi turnajmi je značným problémom.

Tému do médií vniesol Patrick Mouratoglou, ktorý je trénerom Sereny Williamsovej. Vysoké príjmy najväčším tenisovým hviezdam nezávidí, pretože vie, koľko neocenenej a neviditeľnej práce za tým je. Tí však sú schopní dočasný výpadok príjmov zvládnuť. "Považujem za škandalózne, že stý hráč sveta v jednom z najpopulárnejších športov na svete, ktoré sleduje miliarda priaznivcov, môže v súčasnosti len s námahou vyžiť," cituje jeho úvahu web Sky Sports. Zároveň vyzval ATP aj WTA, aby v tomto období konali a situáciu sa pokúsili riešiť.


Mouratoglou trénuje Serenu Williamsovú od roku 2012 a pod jeho taktovkou vyhrala desať Grand Slamov. Posledný v roku 2017, keď v austrálskom finále zdolala sestru Venus

Už teraz je známe, že marcové prerušenie tenisového turnajového diania potrvá minimálne do konca júla a aj viaceré turnaje, ktoré majú prebehnúť po tomto termíne, sú ohrozené. "Basketbalisti či futbalisti, na rozdiel od tenistov, majú stabilný príjem. Sú samostatne zárobkovo činní. Tenisti si platia svoje cesty, fixné platy majú ich tréneri a koľko zarobia oni sami, záleží na počte vyhraných zápasov," dovysvetlil svoj názor Francúz, ktorého koučovaním prešiel aj Marcos Baghdatis, Anastasia Pavľučenková, Jéremy Chardy, Grigor Dimitrov či Stefanos Tsitsipas.

Mouratoglou nie je prvým ani jediným, ktorý bojuje za zachovanie širšej konkurencie medzi mužmi aj ženami a zároveň za lepšie zabezpečenie renkingovo nižšie umiestnených hráčov. ATP aj WTA sľubuje, že bude pracovať na zlepšení príjmov pre všetkých hráčov v rámci turnajov v kalendárnom roku 2020, ktorých bude viac. Môže však už byť neskoro a ich predčasným ukončením kariéry by utrpel celý tenis. "Viac nemôžeme držať nižšie umiestnených hráčov v pozadí. Tak to nie je správne a tenis potrebuje zmenu. Využime túto prestávku na otvorenie veľkej diskusie," apeluje tréner, ktorého zverenci v súčte pozbierali desiatky singlových titulov.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora