Tenis - 05.06.2020 16:22

Pred pätnástimi rokmi získal svoj prvý grandslam. Zvyšok je história

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Youtube

Už niekoľko rokov patrí trojica Rafael Nadal, Roger Federer a Novak Djokovič k tomu najlepšiemu, čo ponúka tenisový svet. Dnešný deň je špeciálny práve pre jedného z nich. Španielsky matador Nadal totiž presne pred pätnástimi rokmi získal svoj prvý grandslamový titul a začal tak písať históriu novodobého tenisu.

Na začiatku French Open v roku 2005 mal Nadal ešte len 18 rokov a bola to jeho prvá účasť na tomto grandslamovom turnaji. Vstúpil doň ako nasadená štvorka a v úvodných troch kolách nestratil ani set, keď porazil postupne Nemca Burgsmüllera, Belgičana Malissea a Francúza Gasqueta. Vo štvrtom kole stratil španielsky tínedžer vôbec prvý set na Roland Garros a to v zápase s ďalším francúzskym tenistom - Sébastienom Grosjeanom. To najťažšie ho však stále len čakalo.

Štvrťfinálovým súperom Nadala totiž bol jeho krajan a ďalší fenomenálny antukár David Ferrer. To sa napokon ukázalo ako nie veľmi ťažká prekážka pre vychádzajúcu hviezdu. Nadal vyhral hladko 3:0 na sety a pridal k tomu aj kanára na záver. V semifinále ho už ale čakal švajčiarsky fenomén Roger Federer. V tom čase už štvornásobný grandslamový šampión sa však zmohol len na jediný set. Španiel na kurte dominoval a vybojoval si tak prvú účasť vo finále hneď pri svojej premiére na parížskej antuke.

Nadalov finálový súper bol mimoriadne prekvapivý. Stal sa ním Argentínčan Mariano Puerta, ktorý sa na grandslame nikdy neprebojoval ďalej ako do tretieho kola. Tentokrát čelil rozbehnutému mladíkovi z Malorky, ktorému síce uchmatol prvý set v tajbrejku, no zvyšok zápasu patril Nadalovi. V čase finále už 19-ročný tenista začal písať históriu. Odštartoval sériu štyroch triumfov na French Open v rade a dnes je najúspešnejším hráčom histórie na antuke. Konkrétne na tej parížskej získal už dvanásť titulov.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora