Tenis - 16.06.2020 10:09

Svetový turnaj v Bratislave

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: sita/huste

Aj keď sa pôvodne plánovaný "medzinárodný" mužský challenger Bratislava Open v júni 2020 pre koronakrízu neuskutoční, jeho hlavný organizátor Branislav Stankovič zorganizuje v pôvodnom termíne zaujímavú náhradu. Od 17. do 20. júna 2020 sa bude konať na antukových kurtoch TK Slovan Bratislava podujatie Bratislava Open, ktoré spojí 16 najlepších slovenských tenistov a 16 tenistiek. Celková dotácia je 20-tisíc eur.

Hosťom turnaja bude aj držiteľka voľnej karty do hlavnej súťaže a súčasná osmička ženského rebríčka WTA Belinda Bencicová. Dvadsaťtriročná hráčka, ktorá má slovenských rodičov, v čase koronakrízy žije a trénuje v Bratislave. Hrať na antuke TK Slovan chce takmer celá slovenská špička vrátane deblistov. Účasť prisľúbili Andrej Martin, Jozef Kovalík, Norbert Gombos, Filip Horanský, Alex Molčan, Lukáš Klein a pridajú sa aj juniori, ktorých nominuje Slovenský tenisový zväz.

"Hrať sa bude každý deň o 11.00 h. Budeme sa snažiť hrať až do neskorého popoludnia, aby si divák našiel cestu. Turnaj vyvrcholí v sobotu 20. júna finálovými zápasmi vo dvojhre aj štvorhre. Teším sa, že budeme mať aj televízne prenosy. Som rád, že si zápasy bude môcť pozrieť aj viac ako prípustných 500 divákov priamo v areáli," uviedol Branislav Stankovič na pondelkovej tlačovej konferencii v Bratislave.

Mužskou jednotkou bude Andrej Martin, aktuálne 93. hráč rebríčka ATP vo dvojhre. Martin podotkol, že koronavírusová prestávka mu celkom padla vhod, lebo "konečne mal možnosť žiť ako normálny človek." Zároveň sa poďakoval riaditeľovi turnaja za to, že v ťažkej situácii, keď svetový tenis stále pauzuje v dôsledku koronakrízy, budú hrať medzi sebou aspoň najlepší Slováci o finančné odmeny, hoci nie o body do rebríčka. "Keď mi Braňo zavolal, absolútne som neváhal. Som rád, že tradícia tohto turnaja pokračuje a navyše na Slovane, teda v klube, kde som vyrastal. Teším sa, že si zahrám pred svojimi najbližšími a kamarátmi," povedal Martin

Momentálne 8. hráč svetového rebríčka ATP vo štvorhre a účastník vlaňajšieho Turnaja majstrov v Londýne Filip Polášek bude hrať s voľnou kartou vo dvojhre. "Bude to spestrenie mojej prípravy. Neskôr odohrám aj mužský turnaj v Piešťanoch, kde som predtým dlhší čas pôsobil ako tréner," prezradil.

Na otázku, ako prežil takmer tri mesiace bez tenisu, odpovedal: "Vrátil som sa dva roky dozadu, keď som mal dlhšiu tenisovú prestávku. Už sa však teším na zápasy a turnaje. Bude to dobrá previerka. Obsadenie sľubuje dobré zápasy, výkony budú možno o to lepšie a uvoľnenejšie, že sa nebude hrať o body do rebríčka."