Tenis - 25.06.2020 20:55

Najlepší z najlepších. V grandslamových štatistikách dominuje Nadal

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Instagram

Medzi najprestížnejšie udalosti tenisovej sezóny každoročne patria grandslamové turnaje. Tie vzbudzujú najväčšiu pozornosť priaznivcov a tiež hráčov, ktorí sa na nich chcú ukázať v najlepšom svetle. Samotná ATP Tour dnes prišla so zaujímavým porovnaním všetkých štyroch grandslamov a najlepších hráčov na každom z nich. 

Celému rebríčku dominuje Rafael Nadal. Jeho úspešnosť na Roland Garros je unikátna. Z 95 zápasov prehral na parížskej antuke len dva a dosahuje tak úspešnosť takmer 98%. Na zvyšných grandslamových turnajoch to už také jednoznačné nie je, no napriek tomu ide o neskutočné čísla. Ak by ste však v takejto štatistike hľadali mená ako Roger Federer či Novak Djokovič, zostali by ste sklamaní.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Grand Slam greatness ? These men are superstars of our sport ?

Príspevok, ktorý zdieľa ATP Tour (@atptour),

Na Wimbledone je totiž najúspešnejší Švéd Björn Borg, ktorý sa zastavil na bilancii 51 víťazstiev a len štyri porážky, čo značí úspešnosť takmer 93%. Pre porovnanie Federer má na londýnskej tráve bilanciu 101-13, čo predstavuje zhruba 89% úspešnosť. Aj na ďalších dvoch grandslamoch štatisticky dominujú hráči, ktorí už nepatria medzi aktívnych. Na Australian Open je to Andre Agassi s bilanciou 48-5 a úspešnosťou viac ako 90,5%, zatiaľ čo na US Open kraľuje Pete Sampras s rekordom 63-7 a úspešnosťou 90%.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora