Tenis - 20.08.2020 17:09

Najlepšie platená športovkyňa sveta má len 22 rokov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

V priebehu tohto týždňa verejnosť spoznala aktualizovaný zoznam najlepšie platených žien vo svete športu a viaceré mená vyvolali pomerne prekvapivé reakcie. Už tradične sa totiž v rebríčku zárobkov ukazuje, že kľúčový nie je ani tak výsledkovo vydarený rok opradený titulmi, ale väčšiu časť príjmov si športovkyňa či športovec dokáže zabezpečiť cez rôzne reklamné zmluvy a spolupráce. Tak na to šla aj Naomi Osaková, ktorá sa nachádza na prvom mieste.

Podľa magazínu Forbes zarobila japonská tenistka medzi júnom minulého a tohto kalendárneho roka 31,3 milióna eur. Ide o nový rekord medzi nežnejším pohlavím a doterajšie maximum Marie Šarapovovej z roku 2015 bolo prekonané približne o šesť miliónov. Čiastka je súčtom turnajových odmien aj príjmov od sponzorov. Japonka vystrelila v roku 2018, kedy sa z hráčky piatej desiatky razom stala svetová štvorka a svoju pozíciu o tri mesiace vylepšila posunom na prvé miesto. Celkovo má na konte dva grandslamové tituly, keď v roku 2018 vyhrala US Open a v januári 2019 Australian Open. Ani jeden z týchto turnajov pritom nespadá do ekonomicky sledovaného obdobia od júna do júna.


Osaková naplno prvý raz zažiarila na US Open 2018, kde vo finále zdolala Serenu Williamsovú

Desiatka aktuálneho svetového renkingu je dôkazom dominancie tenistiek v tomto rebríčku. Z prvých desiatich miest totiž až deväť patrí jej konkurentkám z kurtov. Druhá Serena Williamsová zarobila rovných 30 miliónov eur a za ňou sa umiestnila Ashleigh Bartyová, Simona Halepová , Bianca Andreescová, Garbine Muguruzuová Blancová, Jelina Svitolinová, Sofia Keninová a Angelique Kerberová. Takmer čisto tenisovú spoločnosť dopĺňa americká reprezentantka vo futbale Alex Morganová.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora