Tenis - 29.08.2020 14:37

Tenis bez čiarových rozhodcov? Nahradiť ich môžu stroje

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Po nútenej pandemickej prestávke sa tenis vracia v novom šate a počet ľudí v bezprostrednej blízkosti kurtu sa značne zníži. Čiaroví rozhodcovia budú totiž už počas US Open nahradení modernou technológiou, známou ako jastrabie oko. Pokiaľ loptička padne do autu, namiesto hlasného výkriku rozhodcu sa ozve len pípnutie techniky. Neostane tak žiaden priestor na reklamáciu a pomôcť to má najmä plynulosti a vytratia sa tak zbytočné pocity krivdy pri tesných situáciách. Čelní predstavitelia svetového tenisu takýmto spôsobom primárne reagujú na koronavírus a fakt, že nižší počet ľudí na športoviskách je žiaducou až nutnou zmenou. Nie je však vylúčené, že spoľahnutie na techniku ostane aj po návrate do "normálu".

Práve tento šport patril medzi prvé, ktoré sa pustili do využívania jastrabieho oka a ochotne začali vo veľkom naprávať chybné verdikty arbitrov. Turnaje bez jastrabieho oka sú pritom dnes dokonca vnímané ako menej kvalitné a neexistuje tak veľa dôvodov, aby sa nedostávalo k slovu častejšie ako len pri niekoľkých možnostiach na "challenge". Kým na grandslamových turnajoch pôjde o výrazné ušetrenie finančných prostriedkov a vypadne tak povinnosť zaplatiť desiatky ľudí, menšie akcie budú stratové. V ich prípade je zopár čiarových rozhodcov lacnejšou alternatívou ako vybavenie areálu modernými kamerovými systémami a snímačmi.

O tejto alternatíve sa vie už roky a viacerí navrhovali využitie jastrabieho oka pri všetkých podaniach alebo všetkých tesne zahraných úderoch. Otázne však je, či od tradície v podobe mocných zvolaní "aut" budú chcieť organizátori definitívne upustiť a či do relatívne novej techniky vložia všetku dôveru. V pravidlách sa totiž píše, že "pípnutie" autu bude nemenným verdiktom, s ktorým nemôže nič spraviť umpirový rozhodca a ani tenisti. Fanúšik si pritom s určitosťou spomenie na to, že táto vymoženosť sa v minulosti už mýlila, nezaznamenala loptičku alebo pripravila veľmi nečakané rozhodnutie. Faktom však je, že napravila oveľa viac chýb a viackrát sa oko hráča či rozhodcu ukázalo ako extrémne nepresné.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora