Tenis - 06.09.2020 23:58

Djokoviča diskvalifikovali pre inzultáciu rozhodkyne

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Medzi najväčšie senzácie tohtoročného tenisového US Open sa určite zaradí vypadnutie Novaka Djokoviča v osemfinále. Do ďalšieho kola na Srbov úkor postúpil Pablo Carreňa-Busta, no na kurte s ním pobudol len 59 minút. Turnajový koniec svetovej jednotky prišiel za inzultáciu rozhodkyne, keď do nej v závere prvého setu neúmyselne napálil loptičku.

Španiel, dvadsiaty hráč sveta, sa ujal vedenia 6:5, a to dokonca prvým zápasovým brejkom. Djokovič len tesne nedočiahol na jeho šikovný "kraťas" a loptičku zo svojho vrecka nahnevane odpratal mimo svojich očí. Trafil ju však tak nešťastne, že zasiahol do krku na čiare stojacu rozhodkyňu, ktorá sa zviezla k zemi. Srb jej okamžite bežal na pomoc a s ním aj niekoľko ďalších členov organizačného tímu. Arbiterka sa na nohy vracal pomerne dlhý čas a následne kurt opustila.

​Pre favorita zápasu to však malo fatálne následky. Po niekoľkominútovom rozhovore s rozhodcom prišiel nekompromisný verdikt o jeho kontumačnej prehre a s ňou aj koniec na turnaji, ktorý v minulosti trikrát vyhral. Až do nedeľného večera navyše platila jeho dlhá víťazná šnúra. Nezdolaný bol v 26 turnajových dueloch. Na americkom Grand Slame si stihol poradiť s Damirom Džumhurom, Kyleom Edmundom a Janom-Lennardom Struffom.

Zverenec Mariána Vajdu a Gorana Ivaniševiča pridal ospravedlnenie aj organizátorom a fanúšikom. "Chcel by som, aby sa táto nešťastná udalosť nikdy nestala. Beriem to ako dôležitú životnú lekciu, aby som mohol ďalej napredovať ľudsky aj ako tenista. Ospravedlňujem sa organizátorom US Open, že som im spôsobil nepríjemnosti, tiež môjmu tímu aj rodine, lebo som im vďačný za veľkú podporu, ktorú mi preukazujú. Rovnako chcem adresovať ospravedlnenie fanúšikom, ktorí vždy stoja pri mne. Ďakujem a je mi to ľúto. Bol to veľmi náročný deň pre všetkých."

Carreno Busta takisto vyjadril svoj názor na incident: "Nemyslím si, že Novak to urobil úmyselne. Nechcel trafiť čiarovú rozhodkyňu. A nemyslím si, že ktokoľvek z nás tenistov by to urobil. Bol to nešťastný moment, smola pre súpera. Na druhej strane, nemá sa to robiť, je to v pravidlách. Rozhodca a supervízor konali správne, hoci to rozhodnutie zrejme nebolo jednoduché prijať." 

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora