Tenis - 14.09.2020 17:33

Thiem nezložil zbrane a hneď niekoľkokrát prepísal históriu

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv

Rakúsky tenista Dominic Thiem zvládol finále druhého grandslamového turnaja v roku 2020 a pripísal si tak na svoje konto prvý titul veľkej štvorky v kariére. V záverečnom súboji US Open nezložil zbrane a porazil Alexandra Zvereva 3:2 na sety. Týmto počinom sa tak hneď niekoľkokrát zapísal do tenisovej histórie.

Thiemova cesta do finále bola takmer stopercentná. Jediný set stratil v treťom kole proti Marinovi Čiličovi a po víťazstve v semifinále nad Daniilom Medvedevom vstupoval do posledného súboja ako favorit. Proti sebe však mal húževnatého Zvereva, ktorý už v semifinálovom súboji s Pablom Carreňom-Bustom dokázal otočiť z 0:2 na sety. Úvodné dva sety finálového zápasu patrili nemeckému tenistovi. Zverev sa pomerne rýchlo dostal do vedenia 2:0 na sety a v tom treťom získal na začiatku brejk. Ten však nedokázal využiť a Thiem získal sety číslo tri a štyri. Pred posledným dejstvom tak bolo všetko opäť otvorené a vyhrať mohli obaja hráči. Po niekoľkých minútach mal k tomu bližšie piaty nasadený Zverev, ktorý za stavu 5:3 išiel podávať na víťazstvo na turnaji. Svoju šancu však nevyužil a o pár minút sa už musel v podobnej situácii brániť on sám. Thiem totiž bol na podaní za stavu 6:5, no ani on nezvládol súboj dopodávať. V následnom tajbrejku mali opäť obaja šance strhnúť duel na svoju stranu, čo sa napokon podarilo nasadenej dvojke. Rakúšan sa tak teší z premiérového grandslamového titulu.

Zdroj: sita

Pre svetovú trojku to bolo už štvrté finále na turnajoch veľkej štvorky, no vôbec prvý úspech. Thiem svojim víťazstvom niekoľkokrát prepísal históriu. Po Thomasovi Musterovi sa stal historicky druhým rakúskym víťazom grandslamu, čo sa podarilo po 25 rokoch. Taktiež sa stal prvým tenistom mimo veľkej trojky, ktorému sa podarilo takúto trofej uchmatnúť a to od septembra 2016, kedy na US Open triumfoval Stan Wawrinka. Ďalším zápisom do histórie je skóre finálového súboja, keďže Thiem otáčal z 0:2 na 3:2. To sa v grandslamovom finále podarilo naposledy Gastónovi Gaudiovi vo finále French Open 2004. Na US Open sa čosi takéto stalo naposledy v roku 1949, kedy sa to podarilo domácemu Panchovi Gonzalesovi. Rakúšan tak svojim víťazstvom prelomil negatívnu sériu vo finálových zápasoch grandslamových turnajov. V rebríčku ATP sa síce neposunul, no na druhého Rafaela Nadala aktuálne stráca len 725 bodov. O dva týždne sa navyše začína ďalší turnaj veľkej štvorky, v Paríži sa bude hrať French Open, na ktorom bude Thiem druhým najväčším favoritom na víťazstvo práve po Nadalovi.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora