Tenis - 12.10.2020 11:30

Nemôžeš byť nešťastný, že tvoj sused má väčší dom či lepší telefón. Teš sa z toho, čo si sám dosiahol, vraví Nadal

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: sita

Sto víťazných zápasov, 13 titulov a aktuálne ťaženie zakončené pomerom setov 21:0. Španiel Rafael Nadal je stále majiteľom najcennejšieho pohára na Roland Garros v Paríži. Pritom práve skončená edícia sa úplne vymykala z rámca normálnosti. Finále sa hralo 11. októbra prvýkrát pod strechou a prizerala sa tisícka ľudí v maskách. A víťaz hovoril viac ako o svojich pocitoch o šťastí, že sa turnaj vôbec mohol odohrať.

Pandemický rok svetového športu priniesol veľký paradox aj vo finále jednej najsledovanejšej dvojice v jednom z najpopulárnejších športov. Svetový hráč číslo 1 Srb Novak Djokovič nikdy predtým "nevyfasoval" vo finále na grandslamovom turnaji "kanára" a nikdy predtým mu netrvalo 54 minút, aby vôbec uhral jedno svoje podanie. Keď bolo po hodine 0:6, 2:6 z pohľadu 33-ročného Srba, jeho fanúšikom bolo do plaču. V treťom sete síce prišla drobná zápletka, keď Djokovič otočil z 2:3 na 4:3, ale opäť ho zrazili nevynútené chyby a Nadalova väčšia vôľa po víťazstve. Na konci zápasu mal Nadal bilanciu pravdy /pomer víťazných úderov a nevynútených chýb/: 31-14, kým Djokovič 38-52. Celkovo na body do bolo 106:77 pre neochvejného kráľa antuky.

"Tento rok bolo na Roland Garros všetko iné - ťažké loptičky, pomalá antuka, zatvorená strecha nad dvorcom Philippa Chatriera a najmä minimálna príprava hráčov na vrchol antukovej sezóny. Lenže jedna vec zostala rovnaká - stále je tu Rafael Nadal - sériový vrah na antuke v akomkoľvek roku, v akomkoľvek čase a v akýchkoľvek podmienkach. Je to stále ten istý Nadal, ktorý aj ako 34-ročný neúnavne tancuje po špinavom červenom prachu pri obehnutí si bekhendu, aby mohol celej generácii súperov spôsobiť nočné mory zasadením smrtiaceho forhendu 'inside out'. Stále to vyzerá tak, ako keby mal čerstvých 19 rokov a antuky sa nevedel prejesť. Práve táto predstava je pre súperov najhoršia - okázalý Malorčan sa v budúcnosti ešte chystá vyhrať Roland Garros a nie raz," napísal vo svojom hodnotení špecializovaný portál ATP Tour.

Veľkých šampiónov nedefinuje len to, čo dosiahli, ale aj ich vízie do budúcnosti. Nadalova súčasná fazóna na antuke je niečo, čo si ešte žiada pridať ďalšie čísla do rekordných listín. Už teraz dostihol Švajčiara Rogera Federera s 20 grandslamovými titulmi a na rozdiel od svojho fenomenálneho súpera má náskok piatich rokov veku. Je určite pravdepodobnejšie, že 34-ročný Nadal ešte pridá aspoň jeden - dva triumfy z turnajov tzv. veľkej štvorky ako Federer na prahu štyridsiatky. Pre porovnanie tretí do partie Djokovič ich má na konte 17. Víťaz tohtoročného Australian Open nevyužil ďalšie dva ponúkajúce sa šance v New Yorku a Paríži.

"Nebudem skrývať, že kariéru chcem ukončiť ako hráč s čo najväčším počtom grandslamových titulov. Na druhej strane to nefunguje tak, že celý čas premýšľam nad tým, že Novak vyhral tento a Roger zasa ďalší titul a mne sa to práve nepodarilo. Nemôžeš byť nešťastný z toho, že tvoj sused má väčší dom či čln alebo lepší telefón. Musíš žiť svoj život a tešiť sa z toho, čo sám dosiahneš. Súhlasím však, že vyrovnať 20 titulov Federera chutí sladko," zamyslel sa Nadal.

Staronový šampión Roland Garros nezabudol ani na ťažkú situáciu v mnohých krajinách sveta, kde pandémia koronavírusu ochromila ekonomiku či zdravotníctvo v oveľa vyššej miere ako by si to ľudia ešte pred časom boli ochotní pripustiť. "Vyhral som svoj obľúbený turnaj a je mi dobre. Situácia je však naďalej smutná. Nezabúdam na to, aké ťažké to majú teraz ľudia vo svete a zostáva len dúfať, že sa to čoskoro zmení k lepšiemu. Už len zorganizovať veľký tenisový turnaj za týchto zložitých podmienok a protipandemických opatrení si vyžaduje obrovské úsilie, preto organizátorom patrí veľká vďaka. Verím, že sa ešte stretneme v lepších časoch," zakončil 13-násobný šampión Roland Garros.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora