Tenis - 03.12.2020 23:17

Federer mal za udržanie pozície bojovať z funkcionárskej stoličky

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Žijúca tenisová legenda Roger Federer bola naposledy mimo elitnej päťky svetového poradia v marci 2017 a následne sa opäť vrátil do absolútneho rebríčkového popredia. Piate miesto okupuje aj v aktuálnom renkingu ATP a čelí ostrej kritike za to, že si to do veľkej miery zabezpečil funkcionársky. S touto úvahou prišiel ako prvý viceprezident nemeckej tenisovej federácie Dick Hordoff. Ten tvrdí, že Švajčiar intenzívne loboval za zmenu systému bodovania a ten hrá teraz v jeho prospech.

Okruh ATP zmenu vysvetľoval koronavírusom, ktorý spôsobil päťmesačnú prestávku medzi turnajmi. Získané body sa začali počítať až od augusta, na kontách ostal aj rok 2019 a umiestneniam na nových turnajoch sa nestrácali. To Federerovi, ktorý si vzal počas pandémie voľno a na kurtoch sa ocital len sporadicky, vyhovovalo a pomohlo. Body za semifinále Turnaja majstrov by po starom stačili na 29. miesto, ale takto sa nepohol z piatej priečky.

Bývalá svetová jednotka je však členom Hráčskej rady ATP a okrem svojich výkonov na turnajoch sa môže oprieť aj o vyjednávacie schopnosti. Keďže 39-ročný rodák z Bazileja na tomto poli uspel, nebude sa ako veterán musieť v novom kalendárnom roku prebíjať nahor cez ťažký turnajový žreb. "Je to nezodpovedné a jednoducho povedané, nekorektné!" povedal vo svojom vyhlásení druhý najvyššie postavený muž nemeckého tenisu.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora