Tenis - 16.01.2021 19:12

Tisíce Austrálčanov nemôžu ísť domov, prílet tenistov ich pobúril

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/BBC

Austrália, vzhľadom na svoj počet obyvateľov, nepatrí medzi koronavírusom masívne zasiahnuté krajiny. Opatrnosti však nikdy nie je dosť a pri zvýšených denných prírastkoch reaguje opatreniami. Značne obmedzené je fungovanie letísk a podľa tamojších odhadov, približne 37 tisíc ľudí ostalo v krajine svojho pracoviska bez možnosti návratu domov alebo naopak. Niekoľko leteckých spoločností svoje lety vzhľadom na obmedzenia zrušilo a s minimálnym leteckým prepojením ostali aj mestá ako Melbourne, Sydney či Brisbane. O to väčšie rozhorčenie v ľuďoch vyvolalo, keď sledovali príchod tenisových hviezd, ktoré bez výraznejších komplikácií pristávali na austrálskom kontinente zo všetkých kútov sveta.

Športovci sa musia pred letom preukázať negatívnym testom na Covid-19 a ich prvá austrálska cesta smeruje do karanténnych hotelov v Melbourne či Adelaide, odkiaľ majú povolené vychádzky na kurty. Nezaobišlo sa to bez komplikácií. Viktoria Azarenková aj Sloane Stephensová boli testované pozitívne a do sprísnenej karantény na dva týždne museli ísť aj všetci ostatní pasažieri ich letu. Pred začiatkom turnaja, ktorý je naplánovaný na 8. februára, sa im tak situácia značne skomplikovala. Už skôr známym faktom je, že Andy Murray z rovnakého dôvodu grandslamový turnaj bude musieť vynechať, zatiaľ čo Tennys Sandgren avizoval falošnú pozitivitu, čo opakované testovanie potvrdilo.

Bežní obyvatelia Austrálie však nesú veľmi ťažko, že sa sami nemôžu dostať domov a letecké spoločnosti pre nich údajne nemajú kapacity. Organizátori Australian Open však ako zázrakom našli 1200 voľných miest, aby prepravili hráčov, ich trénerské tímy a ďalších funkcionárov. Britská BBC zozbierala desiatky príbehov svojich čitateľov, ktorí sa o svoj presun márne pokúšajú dlhé mesiace. Ako príklad možno uviesť Austrálčanku, žijúcu v Londýne, ktorá od októbra márne zháňa letenku do Sydney. Svadbu svojej sestry tak sledovala cez videohovor a zmešká zrejme aj narodenie neterky. Vláda medzičasom už oznámila, že hodlá vypraviť minimálne dvadsať lietadiel pre repatriantov. Tie na začiatok zabezpečia aspoň prepravu prioritných pasažierov.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora