Tenis - 15.02.2021 08:57

Kvalifikačné neúspechy ho neodradili, bude hrať grandslamové štvrťfinále

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/sita

Nie každý športovec má to šťastie, že vyhrá hneď svoj prvý zápas a zažiari pri premiére na veľkom fóre. Občas je to o veľkej vytrvalosti a odhodlaní, ktoré rozhodne nechýba ruskému tenistovi Aslanovi Karacevovi. Ten píše na Australian Open veľký príbeh, keď nielen prelomil svoje kvalifikačné prekliatie, ale dostal sa dokonca medzi najlepšiu osmičku. Tam vyzve Grigora Dimitrova a je vôbec prvým nováčikom na grandslamovom turnaji so štvrťfinálovou účasťou od roku 1996.

To, čo rodákovi z Moskvy, sa naposledy podarilo na Wimbledone pred 28 rokmi Alexovi Radulescovi. Karacevovo meno väčšina tenisových priaznivcov doteraz príliš neevidovala. Pohyboval sa v tretej stovke svetového poradia a na veľký turnaj sa mu nepodarilo postúpiť ani raz z deviatich pokusov. To je počet jeho kvalifikačných zlyhaní, naposledy na rakete Sebastiana Kordu vo Francúzsku. Momentálne 114. hráč rebríčka ATP však v osemfinále zdolal v päťsetovom boji vysoko favorizovaného Félixa Augera-Aliassima. Teraz ho čaká Grigor Dimitrov, ktorý je od Kanaďana len o dve priečky vyššie.

Superlatívy na adresu 27-ročného Rusa týmto nekončia. Prvé tri vystúpenia na austrálskej pôde zvládol bez straty setu, no Auger-Aliassime mu už narobil značné problémy a prehrával s ním 0:2 na sety. Renkingovo nižšie postavený hráč nehral štvrťfinále od roku 1991 a v tomto ročníku je jediným tenistom v tejto fáze, ktorý si po prílete k protinožcom musel prejsť tvrdou karanténou. "Je to dobrý tenista, ktorý hrá veľmi rýchlo. Trvalo mi dva sety, kým som našiel spôsob, ako naňho," povedal vyčerpane a spokojne novinárom po osemfinálovom obrate.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora