Tenis - 19.02.2021 10:44

Polášek pred finále: TOTO rozhodne

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: sita/joj

Slovenský tenista Filip Polášek a Chorvát Ivan Dodig už poznajú súperov vo finále štvorhry na Australian Open v Melbourne. V súboji o titul na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny vyzvú obhajcov titulu Američana Rajeeva Rama a Brita a Joea Salisburyho. Tí si v piatkovom semifinále poradili s britsko-brazílskou dvojicou Jamie Murray, Bruno Soares za 105 minút 6:4, 7:6 (2).

"Salisbury a Ram obhajujú prvenstvo, Murray so Soaresom pozbierali už veľa titulov. Proti všetkým som hral, Murray a Soares nás vyradili na turnaji ATP pred Australian Open," uviedol Filip Polášek pre denník Šport ešte predtým, než spoznal semifinálových súperov. "Z osmičky semifnalistov som bol jediný, ktorý ešte nezískal grandslamový titul. Finále si chceme užiť a urobíme všetko, aby sme zdvihli trofej," doplnil Polášek.

Dosiaľ bolo maximom Poláška na "grandslame" semifinále na Australian Open spred roka a zároveň z Wimbledonu 2019. Oba úspechy dosiahol po boku Ivana Dodiga. "Je to neuveriteľné, ale s Dodigom sme hrali iba na šiestich grandslamových turnajoch. Polovicu z nich sme premenili na semifinále, z toho jedno na finále a ešte nie je koniec turnaja,“ podotkol 35-ročný deblový špecialista, ktorý sa do veľkého tenisu vrátil v roku 2018 po päťročnej prestávke. Ešte pred tridsiatkou ho tak zradil chrbát, že bez bolesti už nevedel odohrať ani jeden gem. Keď sa vrátil do súťažného tenisu, nechápal, že je to vôbec možné bez bolesti. "Prekvapilo ma, ako moje telo drží. Boleli ma len svaly, ale to bolo normálne po väčšom zaťažení. Po prvých turnajoch som sa obával, že sa to znova zhorší, ale bolo to už len lepšie," povedal Polášek v jednom z rozhovorov ešte v roku 2019.

Mužské finále štvorhry príde v Melbourne Parku na rad až v nedeľu od 5.00 h SEČ. Dovtedy majú Polášek a Dodig ešte dosť času na prípravu. "V piatok si len zľahka 'zapinkáme' 40 minút s trénerom. Každý si vyberieme, čo by sme ešte chceli doladiť, ale už sa nič nové nenaučíme. Priznám sa, že keby mi niekto predpovedal, že postúpime do finále, aj by som bol naklonený uveriť, lebo s Ivanom už ideme na každý turnaj vyhrať. Rozhoduje len pár drobností a momentálna forma. Finále sa hrá v Aréne Roda Lavera, naposledy predtým som tam hral vlani semifinále a určite by sme tam mali dostať príležitosť na rozohrávku, aby sme si vyskúšali priestory a pocit hrať na najväčšom dvorci,“ uzavrel Filip Polášek pre Šport.

Pred Poláškom sa vo finále Australian Open objavil slovenský muž iba jediný raz - Miloslav Mečíř si zahral o titul vo dvojhre v roku 1989 a prehral s Ivanom Lendlom. Polášek je prvý slovenský deblista, ktorý sa pokúsi o zisk trofeje na turnaji tzv. veľkej štvorky v ére samostatnosti. Medzi ženami si v súboji o titul v Melbourne dvakrát zahrala Daniela Hantuchová, ale neúspešne. V roku 2002 to bolo po boku Španielky Arantxe Sánchezovej-Vicariovej a o sedem rokov neskôr s Japonkou Ai Sugijamovou.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora