Tenis - 05.06.2021 14:03

Korupcia na Roland Garros! Ruskú tenistku zatkli

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Ruská tenistka Jana Sizikovová mala manipulovať vlastné zápasy počas prestížneho tenisového Roland Garros. Priamo na ňom skončila 26-ročná rodáčka z Moskvy v rukách polície, a to krátko po svojom prehranom zápase prvého kola deblovej súťaže po boku krajanky Jekateriny Alexandrovovej. Tento duel však vyšetrovateľov nezaujímal. Minulý rok hrala v páre s Američankou Madison Brengleovou a rovnako vypadla hneď na prvej turnajovej prekážke. Vrhla tým na seba škaredý tieň podozrenia a vo štvrtok vo večerných hodinách skončila v rukách polície. Možno tak predpokladať, že voči nej boli zozbierané aj patričné dôkazy. Vo svetovom singlovom rebríčku jej pritom patrí 765. miesto, zatiaľ čo vo štvorhre je momentálne tesne pod stou priečkou.

Podľa francúzskej tlače, problémový je najmä jej duel zo septembra 2020. Dvojica Brengleová-Sizikovová v úvodnom zápase narazila na rumunský pár Andreea Mituová-Patricia Maria Tigová. Úlohu favoritiek plnili súperky, no výkon ruskej tenistky sa napriek tomu vyšetrovateľom javil ako problémový a podozrivý. Prvý set bol mimoriadne tesný a vyrovnaný. O jeho osude rozhodol až tiebreak, ktorý Rumunky získali na svoju stranu. V sete číslo dva ich na koňa posadila práve podávajúca Sizikovová, ktorá servis stratila čistou hrou a dopustila sa pritom dvoch dvojchýb. Vedenie už súperky nepustili a duel vyhrali 2:0 na sety.

Vyšetrovanie voči Moskovčanke začali už mesiac po zápase. Francúzske úrady totiž zaznamenali podozrivo vysoké stávky na tento zápas a ich sumárna hodnota sa pohybovala v desiatkach tisíc eur. To je na prvé kolo turnaja vo štvorhre nezvyčajná a rušivá suma. Po necelom roku sa zdá, že sa práca polície pohla a od skúmania a zbierania dôkazového materiálu prešla k zadržaniu tenistky. Jej kariérnym maximom bola 89. pozícia v renkingu štvorhry, no teraz si narobila problémy, pre ktoré sa na kurty nemusí už nikdy vrátiť.