Tenis - 08.06.2021 18:06

Nie každý je stavaný na úspech, hovorí Hamilton o Osakovej

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Japonská tenistka na Naomi Osaková predviedla na prebiehajúcom Roland Garros veľmi nezvyčajný manéver, keď po prvom kole dodržala sľub a nezúčastnila sa pozápasovej tlačovej konferencie. Keď jej organizátori za to hrozili vyradením z turnaja, sama sa odhlásila a argumentovala ochranou psychického zdravia športovcov, ktorí sa kvôli zástupcom médií často dostávajú do nepríjemných a ťažkých situácií. Nedostalo sa jej však takej podpory, ako možno čakala. Keďže sama prechádza ťažším obdobím, našla u väčšiny súperov pochopenie, ale jej iniciatívu priamo nepodporil žiaden kolega či konkurent z kurtu.

Zároveň sa jej dostalo aj niekoľko kritických slov, napríklad od pilota F1 Lewisa Hamiltona. Ten označil jej odchod z French Open za smiešny a súvisí s tým, že vo svojich 23 rokoch neuniesla následky športovej slávy. Zároveň sa mu však nepáčil prístup organizátorov grandslamového podujatia, ktorí vopred avizovanú agendu nerešpektovali a tlačili na stretávanie s novinármi. "Stáť neustále pred kamerou môže byť skľučujúce, obzvlášť, ak ste introvertom a ťažko zvládate tlak. Je famóznou športovkyňou a jej aktivizmus bol rovnako pôsobivý. V takom mladom veku však nemá na svojich ramenách ešte toľko tlaku, aby sa musela uchyľovať k takýmto manévrom," povedal sedemnásobný formulový šampión.

Dodáva, že prvé úspechy na mladého športovca hodia veľkú záťaž, spojenú so slávou a úspechmi, pričom väčšina z nich na niečo také nie je pripravená. "Keď som vstupoval do F1, náš tím mal PR. Nikdy ma nepripravovali na to, ako sa správať pred kamerou, neprešiel som žiadnym kurzom, ako vyzerať a ako sa v tom zorientovať. Tým pádom som sa učil na vlastných chybách," našiel 36-ročný Brit pochopenie pre mladú tenistku. Na ťahu sú preto inštitúcie a zväzy, ktoré by nemali podobné zaváhania trestať pokutou, ale zaoberať sa nimi o čosi komplexnejšie: "Niekto hovorí o svojom osobnom psychickom zdraví a za to dostane pokutu - to nedáva zmysel," Športovci sú rovnako len ľudskými bytosťami a na zvládanie stresových situácií nemajú lepšiu genetickú výbavu ani vrodené inštinkty.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora