Tenis - 10.06.2021 14:33

Nadal opäť neprekoná Borga. Stratil set, no stále si ide za titulom

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv

Počas tohto týždňa vrcholí tradičný antukový turnaj Roland Garros. Kráľom tohto grandslamu je španielsky tenista Rafael Nadal, ktorý v Paríži uspel už trinásťkrát a rád by tento rok pridal štrnásty titul. Po včerajšom víťazstve nad Diegom Schwartzmanom si zahrá v semifinále, v ktorom má zatiaľ na tomto turnaji stopercentnú bilanciu.

Svetová trojka však tentokrát bojovala aj o ďalší úctyhodný rekord. Na minuloročnom French Open totiž Nadal nestratil ani set, a tak vstupoval pred viac ako týždňom do turnaja so sériou 23 vyhraných setov za sebou. Tú predlžoval až do včerajšieho súboja so Schwartzmanom, keďže Argentínčan získal druhý set v pomere 6:4. Prerušil tak Španielovo ťaženie, ktoré sa zastavilo na čísle 36. Presne toľko setov v rade v Paríži vyhral, a to od finálového zápasu v roku 2019, kedy mu set zobral Dominic Thiem, no napriek tomu Nadal turnaj ovládol. Doterajší rekord držal legendárny Švéd Björn Borg, ktorému sa podarilo vyhrať 41 za sebou idúcich setov na rovnakom podujatí v rokoch 1979-1981.

Rovnaký scenár Nadalovej dominancie je v hre aj tento rok. Z piatich súperov, ktorých španielsky fenomén počas uplynulých dní zdolal, až trom uštedril nepopulárneho kanára. Jedného si odniesol aj Schwartzman, keď nezvládol štvrtý set. Opäť sa teda 35-ročná legenda na antuke ukazuje vo vynikajúcej forme, čo potvrdzuje aj celkový počet víťazstiev na Roland Garros. V Paríži totiž od svojej premiéry vyhral 105 zápasov, pričom za kratší koniec ťahal len dvakrát. Ide o najvyšší počet víťazných duelov na akomkoľvek grandslamovom turnaji v histórii. Svoju bilanciu bude môcť Nadal vylepšiť už zajtra, kedy ho čaká semifinále proti Novakovi Djokovičovi.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora