Tenis - 14.06.2021 20:11

Djokovič má nábeh na historický míľnik

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Youtube

Srbský tenista Novak Djokovič získal svoj devätnásty grandslamový titul a doťahuje sa tak na dvojicu Roger Federer - Rafael Nadal. Stalo sa tak včera vo finálovom súboji French Open, keď svetová jednotka zdolala Stefanosa Tsitsipasa v pomere 3:2 na sety. Zverencovi slovenského trénera Mariána Vajdu sa tak otvára možnosť prepísať tenisovú históriu po viac ako päťdesiatich rokoch.

Jediným hráčom Open éry, ktorému sa podarilo získať všetky štyri grandslamové tituly v jednom roku je totiž Rod Laver. Austrálčan zvíťazil na všetkých podujatiach veľkej štvorky ešte v roku 1969, no odvtedy sa na takýto počin čaká. Pokusov však bolo hneď niekoľko. V roku 1974 získal tri grandslamy Jimmy Connors, ktorému triumf na French Open vyfúkol Björn Borg. O štrnásť rokov neskôr mal ešte lepší nábeh Mats Wilander, keď uspel na prvých dvoch grandslamoch a následne aj na US Open, no vo Wimbledone uspel jeho krajan Stefan Edberg.

Až tri pokusy na zisk čistého grandslamu mal Roger Federer. V rokoch 2004, 2006 a 2007 vyhral Australian Open, Wimbledon aj US Open, no ani raz neuspel na parížskej antuke, keďže najprv zvíťazil Gastón Gaudio a následne sa začala éra Rafaela Nadala. Práve Španiel má takisto na konte tri grandslamové tituly v jednom roku, pričom sa mu to podarilo pred jedenástimi rokmi. Neuspel však hneď na úvod v Austrálii, a tak nestačili ani ďalšie tri triumfy na zvyšných turnajoch.

Samotný Djokovič taktiež dvakrát počas svojej kariéry zvíťazil na troch grandslamových podujatiach v jednom roku. Stalo sa tak v rokoch 2011 a 2015, no v oboch prípadoch mu chýbal titul z French Open. Skvelý nábeh mal v roku 2016, keď uspel v Austrálii aj v Paríži, no tam jeho cesta stroskotala. Tentokrát však dostane ďalšiu šancu, keďže vo februári zvládol triumfovať na svojom obľúbenom Australian Open a včera pridal aj trofej z kurtov Rolanda Garrosa. Už o dva týždne odštartuje Wimbledon, na ktorom bude Srb taktiež jedným z najväčších favoritov na víťazstvo.

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora