Tenis - 05.07.2021 14:08

Hádka tenistiek priamo na wimbledonskom kurte

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Poriadne vyostrený záver mal šestnásťfinálový zápas ženského turnaja vo Wimbledone medzi Ajlou Tomljanovičovou a Jelenou Ostapenkovou. Obe si zarobili na kvalitnú rivalitu a vrieť to medzi nimi pravdepodobne bude aj pri najbližšom stretnutí na akomkoľvek inom turnaji. Za všetkým bolo ošetrenie lotyšskej tenistky, ktoré jej austrálska súperka považovala za neoprávnené a nešportové.

Vôbec nie ojedinelým javom totiž v tenise býva, že hráč či hráčka za nepriaznivého stavu povolá svojho lekára a nechá sa ošetriť. Rozsah zdravotných problémov pritom nemusí byť veľký, ale zároveň ide o psychologickú hru, počas ktorej sa môže upokojiť, skoncentrovať a najmä vykoľajiť z tempa dobre hrajúcu súperku. Keď Ostapenková prehrávala 6:4, 4:6 a 0:4, začala sa sťažovať na bolesti v bruchu a požiadala o príchod lekára. "Viete, že klame, však? Všetci to vieme. Ako mi vysvetlíte, že hodinu a pol bola v poriadku a zrazu má vážne problémy?" reagovala Tomljanovičová nahnevane smerom k rozhodkyni.

Lotyška sa dokonca nechala ošetriť mimo kurtu a následne rozhodujúci tretí set zdramatizovala. Na obrat však už sily nemala a postup ďalej vybojovala jej súperka. Zopár nahnevaných odkazov si tenistky potom vymenili aj namiesto pozápasového podania rúk. Ostapenková hovorila o nulovom rešpekte zo strany súperky, tá jej ironicky popriala, aby sa z problémov čím skôr zotavila. "Čo ak som naozaj zranená? Si najhoršia hráčka na okruhu!" uzavrela slovnú prestrelku Ostapenková.

Wimbledon je turnaj, ktorý si veľmi zakladá na tradíciách a maximálne slušnom správaní aktérov. Ostré slová z tejto konfrontácie sa preto kompetentným rozhodne páčiť nebudú, a to sa ešte v urážaní pokračovali aj na tlačovej konferencii. "Dokážem rozoznať, či je niekto zranený. Je grandslamová víťazka, vzhliadajú k nej aj deti. A čo vidia?" hnevala sa víťazka duelu, ktorá si vybojovala osemfinálový zápas s Raducanuovou, 338. hráčkou svetového poradia a veľkým turnajovým prekvapením.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora