Tenis - 01.08.2021 16:55

Zverev ziskom zlatej medaily napodobnil Mečířa

Tomáš Horváth Autor: Tomáš Horváth | Zdroj: Huste.tv/Instagram

V semifinále prekvapivo vyradil svetovú jednotku, aby vo finále jednoznačne porazil svojho súpera a získal zlatú medailu. Nemecký tenista Alexander Zverev zvládol súboj o zlato na Olympijských hrách v Tokiu, keď porazil Karena Chačanova hladko 2:0 na sety. Po triumfe na prestížnom podujatí sa tak zaradil napríklad k Milošovi Mečířovi.

Práve Mečíř bol totiž prvým tenistom v Open ére, ktorému sa podarilo uspieť na olympiáde skôr ako na grandslamovom turnaji. Bývalá svetová štvorka sa dokonca žiadneho titulu z turnajov veľkej štvorky nedočkala, a tak zlato z OH 1988 zostáva najväčším úspechom dlhoročného trénera slovenskej daviscupovej reprezentácie. Podobným príbehom sa môžu pochváliť aj ďalší dvaja tenisti. Švajčiar Marc Rosset triumfoval na olympiáde v roku 1992, no taktiež nikdy nevyhral grandslam. Rovnako je na tom aj Nicolas Massu, ktorému sa podarilo uspieť v Aténach v roku 2004.

K hráčom, ktorí svoj prvý veľký titul získali pod piatimi kruhmi sa radí aj Brit Andy Murray. Ten triumfoval na domácej olympiáde v Londýne v roku 2012, no z grandslamového titulu sa radoval až o pár týždňov neskôr na US Open. Neskôr pridal ešte dva primáty z Wimbledonu a zlatú medailu z OH 2016. Zverev na prvý veľký úspech čakal až do dnešného dňa. Olympiádu v Tokiu zvládol takmer bez problémov, keď jediný set stratil v semifinále s Novakom Djokovičom. Na grandslamovom podujatí bol však doposiaľ najďalej vo finále, a to na minuloročnom US Open, keď bol blízko k trofeji v súboji s Dominicom Thiemom, no vedenie 2:0 na sety premrhal a napokon Rakúšanovi podľahol 2:3.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ATP Tour (@atptour)

Tomáš Horváth

Tomáš Horváth

Viac článkov od autora