Tenis - 26.11.2021 12:02

ATP bude limitovať hráčom prestávky na návštevu toalety

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Tenisti nemajú veľa spôsobov, ako sa dá regulárne rozbiť či spomaliť tempo zápasu. Občas sa preto uchýlia k nekalým praktikám, akými je fingované zranenie, vyplytvanie možnosti nechať sa ošetriť alebo umelé naťahovanie prestávky, na ktorú majú nárok. Svetový tenis sa odhodlal zatočiť so špekulantmi a pripravil pravidlo, ktoré obmedzí návštevu toalety počas zápasu. Od roku 2022 bude môcť vyriešenie biologických potrieb trvať maximálne tri minúty. Vzťahovať sa bude len na mužov a vynorilo sa množstvo špekulácií a otázok. Nie vždy sa totiž dá zaručiť, že 180 sekúnd na vykonanie potreby postačí. Ako sa bude riešiť, ak to nestihne? A kto posúdi relevantnosť či oprávnenosť meškania?

Čas hráčovi začne plynúť vstupom na toaletu. Cesta sa teda z tohto limitu vyjme a nestihnutie limitu nebude mať okamžité následky priamo v zápase. Tenista môže počas duelu takú prestávku absolvovať len raz, a to po skončení setu. Ďalšie dve minúty má k dispozícii pre potreby prezlečenia sa. Na sociálnych sieťach sa špekuluje, kto z okruhu ATP bude mať s novými regulami najväčšie problémy. Hráčkam WTA sa totiž z objektívnych dôvodov takéto obmedzenia klásť nebudú. Mnohí tipujú Stefanosa Tsitsipasa, ktorému toaletné prestávky občas trvajú pridlho a ich dĺžku je schopný prispôsobovať priebehu duelu. Na US Open sa preto dostal do konfliktu s Andym Murrayom.

Pridlhý pobyt na toalete bude mať dodatočné následky. Duel sa dohrá štandardne, aj pokiaľ by sa takýmto nešportovým počinom vrátil hráč do zápasu alebo dokonca získal výhodu. Jeho prešľap však potom budú riešiť kompetentní a hroziť mu bude finančný postih. Priťažujúcou okolnosťou potom bude, pokiaľ sa niečoho podobného opúšťal dodatočne. Dokazovanie toho, či bolo jeho meškanie strategickým zámerom a úmyslom, sa už bude dokazovať o čosi ťažšie.