Tenis - 10.12.2021 18:34

Roland Garros má novú šéfku, dvojnásobnú grandslamovú šampiónku

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/Twitter

Jeden zo štyroch najslávnejších tenisových turnajov prešiel zmenou vo svojich štruktúrach. Na pozícii šéfa nahradila Guya Forgeta bývalá ženská svetová jednotka Amelie Mauresmová. Zmluvu podpísala do roku 2024 a vo funkcii ju potvrdil prezident Francúzskej tenisovej federácie. Rodáčka zo švajčiarskej Ženevy, reprezentujúca Francúzsko, má na kurtoch bohatú kariéru, ktorej súčasťou sú dva grandslamové tituly aj olympijská medaila. V roku 2006 opanovala Australian Open aj Wimbledon, dva roky predtým prehrala finále OH v Aténach proti Justine Heninovej.

Aj doterajší šéf French Open má za sebou tenisovú kariéru. Forget sa po kurtoch preháňal v 80. až 90. rokoch a v rámci Grand Slamov bolo jeho najlepším umiestnením štvrťfinále. Momentálne zo scény tohto športu ustupuje a vzdal sa aj funkcie hlavy halového Paríž Masters, ktorý riadil ešte o štyri roky dlhšie ako Roland Garros. Tam bol prvým mužom od roku 2016. Najväčším míľnikom jeho pôsobenia je zhotovenie zaťahovacej strechy na kurte Philippa Chatriera. Jeho nástupkyňou bude vôbec prvá žena v tejto významnej funkcii. "Som veľa hrdá, že môžem doplniť tím Roland Garros. Prijala som pozíciu turnajovej šéfky s čistými úmyslami a riadiť ho budem so všetkou úrovňou, slobodou a vášňou, aká mi bola vždy vlastná," povedala.

Amélie Mauresmová je od roku 2015 členkou Medzinárodnej tenisovej siene slávy. Na post svetovej jednotky sa vyškriabala v septembri 2004, a to už mala za sebou viaceré veľmi dobré grandslamové umiestnenia. Paradoxne, Roland Garros patril medzi jej výsledkovo najmenej vydarené turnaje. Kým v Austrálii aj na Britských ostrovoch dokázala triumfovať a v Amerike dvakrát dosiahla semifinále, na francúzskej antuke bola jej maximom dvakrát dosiahnutá top osmička. Po konci aktívnej kariéry pôsobila ako trénerka, pričom pod svojím patronátom mala istý čas Marion Bartoliovú a Andyho Murrayho.