Tenis - 13.12.2021 18:06

Australian Open má jasno. Nezaočkovaní výnimky nedostanú

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv

Budú v najbližšej tenisovej sezóne môcť hrať aj nezaočkovaní hráči? Ktoré mená tak vypadnú z najslávnejších turnajových pavúkov? Odpovede na tieto otázky bude potrebné zozbierať čím skôr, pretože už na začiatku januára je v Sydney na programe ATP Cup a 17. januára začína v Austrálii prvé grandslamové podujatie roka. Jeho organizátori sa zatiaľ tvária rázne a neoblomne a na svoje kurty nehodlajú vpustiť nikoho nezaočkovaného. Tento postoj sa deklaruje otvorene a opakovane. Naposledy ho zopakoval Craig Tiley, ktorý je riaditeľom Australian Open v rozhovore pre rozhlasovú a televíznu stanicu ABC. Tenisovým funkcionárom v podstate neostáva nič iné. Štát Viktoria púšťa cez hranice len plne zaočkované osoby a výnimky pre šport neexistujú.

Austrálčania tak dementovali nedávne informácie, zverejnené francúzskym denníkom L'Equipe. Ten vyslovil presvedčenie, že Australian Open bude musieť ustúpiť a prijať nejaký kompromis. Ten by zadefinoval zdravotné kritéria pre nezaočkovaných, no umožnil by im účasť na prestížnom podujatí. Tiley si výnimky predstaviť vie, ale k ich zisku povedie dlhá a náročná administratívna cesta, na ktorej konci bude austrálskymi úradmi overené lekárske potvrdenie. "Na zahraničných tenistov sa vzťahujú rovnaké podmienky ako na každého, kto chce prísť do štátu Viktória. Žiadosť sa musí predložiť komisii odborníkov a tá ju vyhodnotí. Videl som však štatistiky a doteraz neboli udelené žiadne výnimky," schladil nádeje tenistov a tenistiek, ktorí sa plánujú do týchto regúl vtesnať.

Australian Open sa stane vôbec prvým grandslamovým turnajom, ktorý bude od hráčov vyžadovať povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Debata o očkovaní rozdelila tenistov na profesionálnych okruhoch na dva rozdielne tábory. Medzi odmietačmi je Novak Djoković, Stefanos Tsitsipas alebo Dominic Thiem. Väčšinová je však tá časť ATP a WTA, ktorá všetky riziká covidu a potrebu očkovania prijíma a sami vakcínu už prijali. Túto stranu barikády najotvorenejšie reprezentuje Andy Murray, ktorý dokonca apeloval na vedenie svetového tenisu, aby sa očkovanie od hráčov vyžadovalo či aby sa dokonca dostalo do pravidiel.