Tenis - 15.12.2021 12:51

Benčičová peknú prémiu dobročinne rozdá na Slovensku

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Tenistka Belinda Benčičová háji farby Švajčiarska, no napriek tomu pravidelne pripomína svoje slovenské korene a drží si priazeň našich fanúšikov. V novembri "Helvétky" obsadili druhé miesto v Pohári Billie Jean Kingovej (bývalý Fed Cup) a šlo o ich druhé finále na tomto reprezentačnom turnaji. V mene Kingovej, dvanásťnásobnej grandslamovej víťazky, ktorej sa pripisuje aj výrazné zvýšenie povedomia o ženskom tenise, sa od roku 2009 udeľuje aj individuálne ocenenie Heart Award. Venované je tenistke, ktorá reprezentovala svoju vlasť s výnimočným nasadením, bojovnosťou a dosiahla tým niečo výnimočné. A aj tento honor pripadol Benčičovej.

Jej súperkou medzi nominovanými bola napríklad aj Viktória Kužmová, no konečný výsledok je pre Slovákov prijateľným kompromisom. Úradujúca olympijská šampiónka v dvojhre v rozhodujúcich momentoch zabrala tak v singli ako aj v debli a práve vďaka nej to Švajčiarsko dotiahlo až do finále, v ktorom ale už nestačilo na reprezentantky z Ruska. S touto cenou je spojená aj odmena 10-tisíc dolárov, ktoré rozdala ako pravá milovníčka zvierat. Vyhliadla si päť slovenských psích útulkov v Trnave a Trenčíne. "Milujem súťažiť za svoju krajinu a získať takéto ocenenie je pre mňa skutočná česť. Tieto peniaze venujem psím útulkom, pretože naša drahá Paula je tiež adoptovaná," povedala, odkazujúc na svoju fenku.

Nešlo pritom o jediné ocenenie, ktoré sa Benčičovej dostalo. Pomerne dlho po konci tenisovej sezóny ju vo Švajčiarsku vyhlásili za najlepšiu športovkyňu roka, pričom za seba odsunula lyžiarku Laru Gutovú-Behramiovú, horskú cyklistku Jolandu Neffovú či beachvolejbalistku Ninu Betschartovú. Slávnostný galavečer sa konal v Zürichu, no tenisová kráľovná pozbierala 26,28 percenta hlasov odborníkov, novinárov aj fanúšikov. Nepotrebovala pritom k tomu žiaden titul na okruhu WTA, no vyhrala olympiádu v Tokiu a srdcia švajčiarskej verejnosti si získala aj spomenutým reprezentačným turnajom.