Tenis - 01.01.2022 13:03

Najväčším favoritom Australian Open Djokovič, hoci hrať nemá

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/youtube

Srbská tenisová hviezda Novak Djokovič vynechala prebiehajúci reprezentačný ATP Cup a podľa najaktuálnejších informácií nemá štartovať ani na Australian Open. Austrálska vláda už dávnejšie avizovala, že k sebe nepustí nezaočkovaných ľudí a získanie výnimky pre tieto účely bude mimoriadne náročným administratívnym procesom s nepravdepodobným úspechom na jeho konci. To by malo znamenať, že sa prvý Grand Slam roka zaobíde bez aktuálnej svetovej jednotky, ktorá okolo svojej zaočkovanosti dlhodobo zahmlieva. Turnaj sa tak pravdepodobne bude musieť zaobísť bez kompletnej trojice gigantov Djokovič, Federer a Nadal, no prvý menovaný svoj záujem nevzdáva.

Na konte má deväť austrálskych titulov a ak by pridal ďalší, stal by sa s 21 titulmi najúspešnejším hráčom v grandslamovej histórii. Verejnosti a ani bookmakerom sa nechce veriť, že by na konci tohto príbehu naozaj mala byť neúčasť velikána z Belehradu a stávkové kancelárie ho dokonca naďalej považujú za top favorita na celkový triumf. Vypísané sú naňho kurzy na úrovni 2,45 a za ním nasleduje Daniil Medvedev (2,7) a Alexander Zverev (3,5). Rus Medvedev pritom Djokovičovi pripravil dve najväčšie prehry počas dominantného roka 2021, keď mu vo finále US Open zarazil vyhliadky na triumf vo všetkých Grand Slamoch v jednej sezóne, a pokoril ho aj v olympijskom semifinále, kde Djokvoič dúfal vo svoj prvý titul pod piatimi kruhmi.

Viacerí hráči z okruhu ATP sa nechali počuť, že si v Austrálii prajú účasť najlepších tenistov sveta. Zároveň však ochrana a zodpovednosť voči ostatným je v covidovej dobe veľkou témou a Australian Open bude vôbec prvým turnajom tohto formátu, ktorý od hráčov vyžaduje povinné očkovanie. Niektorí argumentujú slobodným rozhodnutím každého človeka, ktorý má mať právo vyhodnotiť, či vakcínu chce. Iní však tvrdia, že bez toho sa športový ani bežný život do štandardných okolností nikdy nevráti. Očkovanie by preto malo byť povinnosťou.