Tenis - 14.01.2022 13:36

Mučeník či nezmyselný rebel? Djokovič si v Austrálii nezahrá

Huste Autor: Huste | Zdroj: huste.tv/Twitter

Tenisový Australian Open štartuje s tretím januárovým týždňom, a to bez Novaka Djokovića. Jeho príbeh bez pochýb bude rezonovať ešte dlho po ňom, no všetky strany dávajú poznať, že by to rady mali čím skôr vyriešené. V období, kedy je spoločnosť beztak rozhádaná a polarizovaná, sa na scéne objavila svetoznáma postava, ktorá tlejúce uhlíky ohnivých diskusií o potrebe očkovania priviedla naspäť k životu a aktuálna tenisová svetová jednotka sa stala hlavnou tvárou a hrdinom antivaxerskej časti spoločnosti. Pritom o to nestál. Nestaval sa do pozície vodcu, ale pozornosť pútala jeho samotná rebélia. Napríklad organizácia exhibičného turnaja, ktorého dôsledkom boli nakazení hráči. Srb od vypuknutia pandémie hľadí na svoje záujmy, ktorým momentálne tróni možnosť vyhrať austrálsky Grand Slam okrúhly desiaty raz a stať sa tým najúspešnejším hráčom histórie.

Pôvodne len na pozadí toho bola neochota dať sa zaočkovať, ktorej dôvody doteraz prakticky nekomunikoval. Považoval to za voľbu a on sa vraj rozhodol pandémii čeliť bez vpichnutia dvoch či troch injekcií. Tento postoj si ochotne prevzalo za svoj množstvo ľudí, ktorí odmietanie očkovania vysvetľujú všetkými možnými spôsobmi, od opatrnosti cez vlastné zdravotné problémy, pseudoboj za slobodu alebo čelenie celosvetovými sprisahaniu. Anglický radikálny nacionalista Nigel Farage patrí medzi jeho najhlasnejších podporovateľov a hovorí dokonca o boji za slobodu. Djokovičov otec svojho syna hrdo prirovnal ku Ježišovi Kristovi, ktorý obetavo bojuje za iných ľudí.


Minuloročné austrálske finále opanoval Djoković proti Medvedevovi

Bez snahy kohokoľvek uraziť, športovci zväčša venujú veľkú časť svojho života svojmu odvetviu a neradia sa medzi vzdelaných odborníkov iných oblastí. Podporovanie športových výkonov klubu či športovca by nemalo viesť ku slepému nasledovaniu čohokoľvek, čo vysloví alebo spraví mimo športoviska, no "Noel" sa teší celosvetovej popularite. Má množstvo priaznivcov, ale aj veľmi hlasných odporcov. Vo chvíli, keď austrálske úrady zrušili jeho víza a zatvorili ho do detenčného hotela, dalo sa očakávať, že to odpáli nebezpečnú rozbušku. Austrálsky súd toto rozhodnutie anuloval, no minister pre imigráciu mal stále v rukách zbraň v podobe právomoci opätovne tenistove víza zrušiť. Túto svoju možnosť využil a hviezdneho športovca pravdepodobne vyvezú z krajiny.

"Toto je synovo najväčšie víťazstvo v kariére. Väčšie ako všetky jeho grandslamové tituly. Neurobil nič zlé. Neporušil žiadne predpisy, namiesto toho čelil obťažovaniu svojej osoby. Bojoval proti tomuto systému a proti vláde, pretože si myslel, že je v práve. Išiel do Melbourne, aby tam vyhral Australian Open," povedala Djokovičova mama na tlačovej konferencii v Belehrade po víťazstve na súde, ktoré tomu predchádzalo. Priamo v Melbourne sa zaňho stavajú davy fanúšikov a belehradská doprava bola tri týždne blokovaná demonštrantmi, ktorí sa takto chceli dovolať spravodlivosti vo svojom videní sveta. Zastala sa ho aj srbská premiérka, ktorá zdôrazňuje, že prišiel hrať do Austrálie tenis a zaslúži si hrať v rovnakých podmienkach, ako jeho súperi. Všetko sa stalo v priebehu pár dní, na všetko prišla búrlivá reakcia ľudí a hľadať hranice medzi diplomatickou komunikáciou a burcovaním by bolo ťažké.

Senzácie chtivé médiá veciam vôbec nepomohli zverejnením niekoľkých špekulácií, ktoré sa rýchlo začali šíriť sociálnymi sieťami. Väznenie Djokoviča malo byť napríklad plusovými bodmi, ktoré si niektorí austrálski politici potrebovali získať pred májovými parlamentnými voľbami v Austrálii. Niekoľko neúplných a klamlivých správ bolo zverejnených aj z opačnej strany, v neprospech športovca. Aspoň to tvrdí vo svojom stredajšom vyhlásení, ktorým sa snaží vyvrátiť niekoľko nedorozumení pri sprostredkovaní jeho príbehu. Hlavným a prvým boli informácie o tom, že svoj vstup ku protinožcom mal doložiť pozitívnym testom zo 16. decembra. Na druhý deň pritom absolvoval akciu s deťmi, čoho súčasťou bolo vydanie pamätnej známky a o dva dni poskytol rozhovor aj fotenie francúzskemu L'Equipe. Teraz tvrdí, že len navštívil v Belehrade basketbalový zápas, na ktorom značne prepukol covid, avšak sám mal negatívny antigénový test. Podrobil sa aj PCR testu, o ktorého pozitivite sa vraj dozvedel až po absolvovaní spomenutých dvoch akcií. Priznáva aj to, že sa pri vyplnení migračných tlačív dopustil administratívnej chyby, ktorá mu môže spôsobiť ďalšie problémy. Jeho agent údajne nedopatrením zaškrtol nesprávne políčko, čím poprel absolvované cesty medzi Španielskom a Srbskom štrnásť dní pred príchodom do Austrálie.

Medzičasom sa Novaka nepriamo zastala aj ATP. Kontroverzia škodí jej, ale toxická je prakticky na všetkých frontoch a vrhá zlý tieň na mužský tenis. Apeluje však najmä na turnaje, aby jasnejšie a transparentnejšie komunikovali podmienky účasti hráčov na nich. "Pokiaľ ide o cestu do Melbourne, veríme, že Novak Djoković bol presvedčený, že spĺňa podmienky pre udelenie nevyhnutnej výnimky z očkovania, aby mu bol umožnený vstup. Bude však musieť zodpovedať ďalšie otázky, súvisiace s jeho cestovným vyhlásením, v ktorom uvádza, že 14 dní pred odletom do Austrálie nikam necestoval," poukazuje Association of Tennis Professionals na nedostatky z oboch strán.