Etapy - 26.07.2019 16:45

Etapa hrôzy! Predčasný koniec po búrke a zosuve pôdy vyzliekol zo žltého lídra

Zdroj: huste.tv, youtube

Organizátori Tour de France museli nútene ukončiť predčasne 19. etapu! Spôsobilo to nepriaznivé počasie a následný zosuv pôdy na jednom z posledných úsekov etapy.

Za konečné výsledky etapy tak uznali poradie na najvyššom bode tohtoročnej Tour, na Col de l'Iseran 37 km pred pôvodným cieľom etapy a na záverečný kopec sa už ani nešliapalo. 

Kolumbijčan Egan Bernal z tímu Ineos je tak nový líder 106. ročníka cyklistických pretekov Tour de France, pretože prišiel na Col de l'Iseran s náskokom. Zo žltého dresu vyzliekol Francúza Julian Alaphilippa z QuickStepu, ktorý bol neskutočne rozčúlený, pretože mal v úmysle v tom čase len pomyselne žltého Bernala v zjazde stiahnuť. Ak vďaka tomuto Bernal vyhrá celú Tour, tak sa o tom bude ešte dlhé roky polemizovať, pretože aj keď Alaphilippe mal len teoretickú šancu na zisk žltého dresu, ďalší vrchári mali veľkú šancu v záverečnom kopci výrazne stiahnuť náskok Bernala, prípadne ho aj úplne dobehnúť, keďže išli vo väčšej skupine. 

Navyše 87 kilometrov pred cieľom dnešnej 19.etapy odstúpil pre zranenie so slzami v očiach domáci favorit na celkové prvenstvo Thibault Pinot.

Dnešná devätnásta etapa Tour de France zavedie cyklistov zo Saint-Jean-de-Maurienne do horského strediska Tignes. Počas nej sa budú musieť jazdci na 126,5 kilometroch vysporiadať s niekoľkými ťažkými výstupmi. Po zdolaní najvyššieho bodu tohto ročníka Col de I'Iseran (2770 m.n.m.) budú jazdci klesať 27,5 kilometrov do Tignes les Bréviéres, odkiaľ ich čaká záverečný výšľap do Tignes.

Hneď od prvých kilometrov začnú stúpať, absolvujú výjazdy na Cote de Saint-André, Montée d'Aussois, Col de la Madeleine, až dorazia pod Iseran.

Štvrtkovú etapu vyhral po sólovom úniku Nairo Quintana, druhý skončil Romain Bardet, tretí Alexej Lucenko. Líder Julian Alaphilippe stratil z favoritov iba na Egana Bernala a ďalej zostáva v žltom drese.

Tagy: TOP huste.tv