Etapy - 24.07.2019 17:20

Víťazom 17. etapy TdF Matteo Trentin. Zaútočil 14 kilometrov pred cieľom

Zdroj: huste.tv, youtube

Taliansky cyklista Matteo Trentin triumfoval v stredajšej 17. etape na 106. ročníku Tour de France. Dvadsaťdeväťročný úradujúci európsky šampión zvíťazil z pôvodného 33-členného úniku, ktorý sa neskôr okresal na šesť jazdcov. Člen tímu Mitchelton-Scott sa osamostatnil z čelnej skupiny asi 14 km pred cieľom a svoje sólo doviedol do úspešného konca. Etapa štartovala v Pont du Gard, finišovala v Gap a merala 200 km. Na druhom mieste s odstupom 37 sekúnd finišoval dánsky jazdec v službách Deceuninck-Quick Step Kasper Asgreen, na tretej pozícii so stratou 41 sekúnd klasifikovali Belgičana Grega van Avermaeta (CCC Team).

Pelotón sa šetril a do cieľa prišiel s rekordným mankom tohtoročnej edície "Starej dámy" 20 minút. Slovenský trojnásobný majster sveta Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe sa nachádzal v skupine ešte za pelotónom. V bodovacej súťaži o zelený dres sa prakticky nič nezmenilo, 29-ročný Žilinčan Sagan vedie stále s náskokom 85 bodov pred Talianom Eliom Vivianim (Deceuninck-Quick Step). Tretí s mankom 106 bodov zaostáva ďalší taliansky jazdec Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida).

K žiadnym zmenám neprišlo ani v celkovom poradí. Domáci cyklista Julian Alaphilippe zo zoskupenia Deceuninck-Quick Step má pred waleským obhajcom minuloročného prvenstva Geraintom Thomasom (Ineos) k dobru 1:35 min. Priebežne tretí s odstupom 1:47 min je Holanďan v službách Jumbo-Visma Steven Kruijswijk.

Austrálske zoskupenie Mitchelton-Scott si zásluhou Trentina pripísalo na tohtoročnej Tour už štvrté etapové prvenstvo, predtým sa tešil aj Juhoafričan Daryl Impey a dvakrát Simon Yates. Samotný Trentin dosiahol na Tour de France tretie čiastkové víťazstvo, predtým sa tešil v rokoch 2014 a 2013. "Mal som strach z Asgreena a moje obavy sa potvrdili, pretože skončil druhý. Jeho taktika bolo stále vyčkávať. Skúsil som ísť sám, lebo je silný v kopcoch a tiež rýchly v šprinte. V stúpaní fúkal protivietor, ale zvládol som to celkom dobre. Na tejto Tour som bol vo viacerých etapách vpredu, ale nevedel som dosiahnuť dobrý výsledok. Dnešné víťazstvo to napravilo," cituje Trentina portál Cyclingnews.

Štvrtková 18. etapa bude prvou z tria v Alpách. Štartovať sa bude v Embrune, cyklisti prekonajú Côte des Demoiselles Coiffés (III. kat., 3,9 km, 5,2 %), Col de Vars (I. kat., 9,3 km, 7,5 %), Col d'Izoard (HC kat., 14,1 km, 7,3 %) a Col du Galibier (HC kat., 23 km, 5,1 %). Z Galibieru sa už bude len klesať do lyžiarskeho strediska vo Valloire. Šprintérska prémia sa nachádza na 45. kilometri v Les Thuiles po stúpaní Côte des Demoiselles Coiffés. Celkovo jazdci prejdu 208 km.

Do úniku stredajšej etapy sa zapojilo veľké množstvo cyklistov, bolo ich až 33. Pelotón sa ich snažil chvíľu naháňať, ale napokon sa so zložením čelnej skupiny uspokojil a zložil zbrane. Vpredu boli napríklad Greg van Avermaet (CCC), Bauke Mollema, Jasper Stuyven (obaja Trek), Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), Rui Costa (UAE Team Emirates), Daniel Oss (Bora-Hansgrohe) či Kasper Asgreen (Quick Step). Na 62. kilometri bola na programe šprintérska prémia vo Vaison-la-Romaine, ktorú ukoristil Andrea Pasqualon (Wanty-Gobert). Pre pelotón už body nezostali a Peter Sagan si udržal pohodlný náskok v súťaži o zelený dres.

Potom sa neustále stúpalo do mierneho kopca, až prišla na rad horská prémia IV. kategórie Côte de la Rochette-du-Buis s dĺžkou 2,3 km a priemerným sklonom 6,2 %. Vrcholom prešiel ako prvý Thomas de Gendt a pripísal si bod do vrchárskej súťaže. Náskok úniku sa zvyšoval a 50 km pred cieľom bol na hranici 14:15 min. Vtedy už bolo jasné, že víťazom sa stane niekto z vedúcej skupiny.

Približne 35 km pred koncom sa z úniku rozhodol zaútočiť Nils Politt z Kaťuše-Alpecin, ale dopredu sa dostalo iných 10 cyklistov. Neskôr na čele zostala len šestica Van Avermaet, Trentin, Oss, Asgreen, Gorka Izagirre (Astana) a Toms Skujiňš (Trek). Ešte pred druhým stúpaním dňa na Col de la Sentinelle (III. kat., 5,2 km, 5,4 %) sa o sóloúnik pokúsil Trentin. Taliansky úradujúci majster Európy mal na vrchole kopca asi polminútový náskok pred Asgreenom, do konca zostávalo 8,5 km. V zjazde do cieľa Trentin ešte trochu zvýšil svoj náskok a napokon sa tešil z tretieho víťazstva na Tour v kariére.

Výsledky - Tour de France 2019:

17. etapa (Pont du Gard - Gap, 200 km): 1. Matteo Trentin (Tal.) Mitchelton-Scott 4:21:36 h, 2. Kasper Asgreen (Dán.) Deceuninck-Quick Step +37 s, 3. Greg van Avermaet (Belg.) CCC Team, 4. Bauke Mollema (Hol.) Trek-Segafredo, 5. Dylan Teuns (Belg.) Bahrain-Merida, 6. Gorka Izagirre (Šp.) Astana - všetci +41

Poradie po 17. etape /žltý dres/: 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step 69:39:16 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit.) Ineos +1:35 min, 3. Steven Kruijswijk (Hol.) Jumbo-Visma +1:47, 4. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ +1:50, 5. Egan Bernal (Kol.) Ineos +2:02, 6. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Hansgrohe +2:14

Bodovacia súťaž /zelený dres/: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 309 bodov, 2. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck-Quick Step 224, 3. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida 203, 4. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 201, 5. Caleb Ewan (Aus.) Lotto Soudal 198, 6. Matteo Trentin (Tal.) Mitchelton-Scott 180

Vrchárska súťaž /bodkovaný dres/: 1. Tim Wellens (Belg.) Lotto Soudal 64 bodov, 2. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ 50, 3. Thomas de Gendt (Belg.) Lotto Soudal 38

Tagy: TOP huste.tv