Novinky z Tour de France - 18.07.2019 17:00

Víťazom 12.etapy Yates. Sagan splnil cieľ a ovládol rýchlostnú prémiu

Zdroj: huste.tv, youtube

Britský cyklista Simon Yates sa stal víťazom štvrtkovej 12. etapy na 106. ročníku pretekov Tour de France. Trasa z Toulouse do Bagneres-du-Bigorre (209,5 km) bola prvou pyrenejskou a 26-ročný jazdec tímu Mitchelton-Scott triumfoval v šprinte trojčlennej skupinky pred Španielom Pellom Bilbaom (Astana) a Rakúšanom Gregorom Mühlbergerom (Bora-Hansgrohe). Favoriti na celkové poradie prišli do cieľa pokope s mankom viac ako deväť minút.

Slovenský trojnásobný majster sveta z rokov 2015, 2016 a 2017 Peter Sagan bol v etape v úniku, vyhral šprintérsku prémiu, no neskôr si vystúpil z tempa a do cieľa prišiel v tzv. gruppette. Dvadsaťdeväťročný Žilinčan jazdiaci v službách tímu Bora-Hansgrohe si upevnil postavenie na čele bodovacej súťaže, pred Talianom Sonnym Colbrellim (Bahrain-Merida) má náskok 86 bodov. Tretí s odstupom 93 bodov je ďalší Talian Elia Viviani (Deceuninck-Quick Step).

Simon Yates oslavuje premiérové víťazstvo na Tour de France, celkovo v profesionálnej kariére nazbieral 17 prvých miest. Na konte má víťazné etapy aj z ostatných podujatí Grand Tour Giro d'Italia a Vuelta a Espaňa. Z minulého ročníka je dokonca celkovým víťazom španielskej Vuelty.

Žltý dres lídra si udržal Julian Alaphilippe zo zoskupenia Deceuninck-Quick Step. Francúzsky víťaz tohtoročnej monumentálnej klasiky Miláno-Sanremo vedie s náskokom 1:12 min pred waleským obhajcom prvenstva Geraintom Thomasom a 1:16 min pred jeho kolumbijským tímovým kolegom z Ineosu Eganom Bernalom.

Na Tour de France po štvrtkovej etape nepokračujú Rohan Dennis (Bahrain-Merida) a Giacomo Nizzolo (Dimension Data). Dvadsaťdeväťročný Dennis bol veľkým favoritom piatkovej 13. etapy, ktorou bude individuálna časovka na 27,2 km v Pau. Rodák z Adelaide je v tejto disciplíne úradujúcim svetovým šampiónom.

Do štvrtkového úniku sa snažil hneď od začiatku dostať Peter Sagan, ale dlho sa mu nedarilo. Čelná skupina s trojnásobným majstrom sveta sa napokon utvorila po 40 km a figurovalo v nej až 40 jazdcov. Saganovi robili spoločnosť aj tímoví kolegovia Mühlberger, Daniel Oss a Maximilian Schachmann. Na 62. kilometri cyklisti začali stúpať na prémiu IV. kategórie (dĺžka 1,7 km, priemerný sklon 5,2 %), na jej vrchole bol ako prvý líder vrchárskej súťaže Tim Wellens z tímu Lotto Soudal. Pred šprintérskou prémiou na 130. kilometri v Bagneres-du-Luchon mala vedúca skupina náskok takmer päť minút. Dvadsať bodov za víťazstvo na prémii bral práve slovenský jazdec a zvýšil náskok v bodovacej súťaži.

Prakticky hneď po šprintérskej prémii nasledovalo stúpanie I. kategórie Col de Peyresourde (13,2 km, 7 %) a Peter Sagan začal ísť vlastné tempo. Prémiu vyhral znovu Wellens, no v zjazde zaútočil Simon Clarke (EF Education First) a pokračoval sám. Medzi favoritmi, ktorí v tej chvíli zaostávali asi o 6 minút, sa nič zásadné nedialo. Clarke mal pred začiatkom posledného stúpania dňa Hourquette d'Ancizan (I. kat., 9,9 km, 7,5 %) k dobru 1:20 min, ale 5 km pred vrcholom ho dostihlo viacero jazdcov zozadu. Vpredu sa usadili Mühlberger so Simonom Yatesom (Mitchelton-Scott), na vrchole mali 50-sekundový náskok. Do cieľa zostávalo 30 km.

V zjazde sa k vedúcej dvojici pridal aj Pello Bilbao z Astany a spoločne si držali asi minútový náskok pred osmičkou prenasledovateľov. V pelotóne ďaleko vzadu neprišlo k útokom ani na Hourquette d'Ancizan a bolo jasné, že Alaphilippe si udrží žlté tričko. Desať kilometrov pred cieľom bola na čele stále trojica Mühlberger, S. Yates a Bilbao o 1:20 min pred ďalšou skupinou. Víťaz etapy vzišiel napokon z tohto tria, v závere využil skúsenosti Yates a dosiahol prvé víťazstvo na Tour.

Výsledky - Tour de France 2019:

12. etapa (Toulouse - Bagneres-de-Bigorre, 209,5 km): 1. Simon Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott 4:57:53 h, 2. Pello Bilbao (Šp.) Astana, 3. Gregor Mühlberger (Rak.) Bora-Hansgrohe - obaja rovnaký čas ako víťaz, 4. Tiesj Benoot (Belg.) Lotto Soudal, 5. Fabio Felline (Tal.) Trek-Segfredo, 6. Matteo Trentin (Tal.) Mitchelton-Scott - všetci +1:28 min

Poradie po 12. etape /žltý dres/: 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step 52:26:09 h, 2. Geraint Thomas (V. Brit.) Ineos +1:12 min, 3. Egan Bernal (Kol.) Ineos +1:16, 4. Steven Kruijswijk (Hol.) Jumbo-Visma +1:27, 5. Emanuel Buchmann (Nem.) Bora-Hansgrohe +1:45, 6. Enric Mas (Šp.) Deceuninck-Quick Step +1:46

Bodovacia súťaž /zelený dres/: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 277 bodov, 2. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida 191, 3. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck-Quick Step 184, 4. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 167, 5. Caleb Ewan (Aus.) Lotto Soudal 148, 6. Jasper Stuyven (Belg.) Trek-Segafredo 132