Etapy - 14.07.2019 17:45

Impey víťazom 9. etapy Tour de France z úniku, na čele zostal Alaphilippe

Zdroj: huste.tv, youtube

Juhoafrický cyklista Daryl Impey triumfoval v nedeľňajšej 9. etape na 106. ročníku pretekov Tour de France. Tridsaťštyriročný jazdec tímu Mitchelton-Scott sa radoval z víťazstva z pôvodného 15-členného celodenného úniku, vo finiši dvojčlennej vedúcej skupinky zdolal v Brioude Belgičana Tiesja Benoota (Lotto Soudal). Na treťom mieste s mankom 10 sekúnd skončil Slovinec Jan Tratnik v službách Bahrain-Merida. Etapa štartovala v Saint Étienne a merala 170,5 km. Pelotón v nedeľu oddychoval a favoriti na celkové prvenstvo sa objavili v cieli viac ako 16 minút za Impeym. Rodák z Johannesburgu si pripísal premiérové víťazstvo na "Starej dáme" a celkovo 25. v profesionálnej kariére.

Slovenský cyklista Peter Sagan vo farbách zoskupenia Bora-Hansgrohe si v súťaži o zelený dres udržal 60-bodové vedenie pred Austrálčanom Michaelom Matthewsom (Sunweb). Tretí so stratou 75 bodov zaostáva Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida). Dvadsaťdeväťročný trojnásobný majster sveta z rokov 2015, 2016 a 2017 Sagan prišiel do cieľa v skupine za pelotónom.

Na čele priebežného celkového poradia sa nič nezmenilo - vo vedení je stále domáci Julian Alaphilippe z tímu Deceuninck-Quick Step o 23 sekúnd pred Talianom Giulion Cicconem (Trek-Segafredo). Na treťom mieste s mankom 53 sekúnd je ďalší francúzsky zástupca Thibaut Pinot (Groupama-FDJ).

Pondelková 10. etapa zo Saint Flour do Albi by mala patriť "čistokrvným" šprintérom. Na trase sa nachádzajú štyri horské prémie, šprintérska príde na rad na 128. kilometri v La Primaube.

Viacero tímov malo v Deň dobytia Bastilly záujem dostať svojich jazdcov do úniku a preto sa čelná skupina neformovala jednoducho. Stalo sa tak asi po 17 kilometroch a vpredu sa spočiatku nachádzalo 14 cyklistov. Ešte pred zostavením úniku mal ťažký pád Alessandro de Marchi (CCC) a museli ho odviezť v sanitke. Už po 30 km sa stúpalo na horskú prémiu I. kategórie Mur d'Aurec s dĺžkou 3,2 km a priemerným sklonom 11,2 %, na ktorej bral plný počet 10 bodov Tiesj Benoot z tímu Lotto Soudal. Vtedy sa k úniku pridal ešte Marc Soler z Movistaru. Pelotón bol so situáciou spokojný a vedúcej skupine doprial veľký náskok, ktorý sa ustálil na desiatich minútach.

Po 92 kilometroch jazdci absolvovali šprintérsku prémiu v obci Arlanc. Najväčší počet bodov získal Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), pre pelotón sa už body nerozdeľovali, keďže bodujú prví 15 cyklisti. Z Arlancu sa začalo pomaly stúpať na horskú prémiu III. kategórie Côte des Guillaumanches (7,8 km, 4,1 %), na vrchole bol ako prvý Daryl Impey (Mitchelton-Scott). Štyridsaťpäť kilometrov pred cieľom sa začala trhať vedúca skupina a vpredu sa napokon ocitol osamotený Lukas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe). Rakúšan si dokázal vypracovať 44-sekundový náskok, ale ten potom klesol a 20 km pred koncom mal k dispozícii 24 sekúnd k dobru. Pelotón zaostával o 14 minút, čo bol zatiaľ rekordný odstup od úniku na tohtoročnej Tour de France.

Pöstlberger napokon neudržal svoj náskok a sedemčlenná skupina ho dostihla na poslednom stúpaní dňa Côte de Saint-Just (III. kat., 3,6 km, 7,2 %), na ktorého vrchole sa rozdeľovali bonusové sekundy - osem si pripísal Impey, päť Benoot a dve Nicholas Roche (Sunweb). Títo traja jazdci si na čele pretekov utvorili pomerne rýchlo 15-sekundový náskok, do cieľa zostávalo 10 km. O tri kilometre neskôr atakoval Benoot a na jeho aktivitu zareagoval len Impey. V pelotóne na Côte de Saint-Just zaútočil Romain Bardet (Ag2r) spolu s Richiem Portem (Trek) a Georgeom Bennettom (Jumbo), ale domestici tímu Ineos ich náskok rýchlo zlikvidovali. V úplnom závere mal viac síl Impey a tešil sa z prvého víťazstva na Tour.

Tour de France 2019 - výsledky:

9. etapa (Saint Étienne - Brioude, 170,5 km): 1. Daryl Impey (JAR) Mitchelton-Scott 4:03:12 h, 2. Tiesj Benoot (Belg.) Lotto Soudal - rovnaký čas ako víťaz, 3. Jan Tratnik (Slovin.) Bahrain-Merida, 4. Oliver Naesen (Belg.) Ag2r La Mondiale, 5. Jasper Stuyven (Belg.) Trek-Segafredo - všetci +10 s, 6. Nicolas Roche (Ír.) Sunweb +14

Poradie po 9. etape /žltý dres/: 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step 38:37:36 h, 2. Giulio Ciccone (Tal.) Trek-Segafredo +23, 3. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ +53, 4. George Bennett (N. Zél.) Jumbo-Visma +1:10 min, 5. Geraint Thomas (V. Brit.) Ineos +1:12, 6. Egan Bernal (Kol.) Ineos +1:16

Bodovacia súťaž /zelený dres/: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 204 bodov, 2. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 144, 3. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida 129, 4. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck-Quick Step 128, 5. Jasper Stuyven (Belg.) Trek-Segafredo 103, 6. Matteo Trentin (Tal.) Mitchelton-Scott 90

Tagy: TOP huste.tv