Etapy - 11.07.2019 18:00

6.etapa na La Planche des Belles Filles pre Teunsa, novým lídrom Ciccone

Zdroj: sita, youtube

Belgický cyklista Dylan Teuns sa stal víťazom štvrtkovej 6. etapy na slávnych pretekoch Tour de France. Dvadsaťsedemročný člen tímu Bahrain-Merida sa radoval z pôvodného 14-členného úniku, ktorý sa sformoval v úvode etapy štartujúcej v Mulhouse a finišujúcej na vrchole stúpania prvej kategórie La Planche des Belles Filles s dĺžkou 7 km a priemerným sklonom 8,7 %. Mimoriadne náročný bol posledný kilometere, kde museli cyklisti prekonať 24-percentnú "stenu" po kamennom podklade. Etapa merala 160,5 km.

Teuns zvíťazil s náskokom 11 sekúnd pred Talianom Giuliom Cicconem zo zoskupenia Trek-Segafredo, ktorý sa stal novým lídrom Tour de France 2019. Zo žltého dresu vyzliekol Francúza Juliana Alaphilippa (Deceuninck-Quick Step), ten finišoval na šiestej priečke s mankom 1:46 min. Tretí preťal cieľovú pásku ďalší účastník celodenného úniku Xandro Meurisse (Wanty-Groupe Gobert) so stratou 1:05 min. Štvrtý s odstupom 1:44 min prišiel do cieľa obhajca celkového prvenstva Geraint Thomas vo farbách tímu Ineos, piaty bol Thibaut Pinot (Groupama-FDJ).

Slovenský trojnásobný majster sveta Peter Sagan zbytočne neplytval silami a v cieli sa nenachádzal medzi najlepšími. Dvadsaťdeväťročný Žilinčan naďalej drží zelený dres pre vedúceho muža bodovacej súťaže, v hodnotení má pred Austrálčanom Michaelom Matthewsom (Sunweb) náskok 46 bodov. Tretí s mankom ďalších šiestich bodov je Talian Elia Viviani (Deceuninck-Quick Step).

Ciccone v priebežnom celkovom poradí vedie s náskokom 6 sekúnd pred Alaphilippom, tretí s odstupom 32 sekúnd je Teuns, obhajcovi Thomasovi patrí piata priečka (+49).

Náhorná planina La Planche des Belles Filles v pohorí Vogézy bola po štvrtý raz od roku 2012 cieľom etapy na Tour de France. Dosiaľ sa tam radovali samé veľké mená - v roku 2012 Chris Froome, v roku 2014 Vincenzo Nibali a o tri roky neskôr Fabio Aru. Zaujímavo vyznieva aj nasledovná štatistika - cyklista, ktorý sa na vrchole tohto stúpania obliekol do žltého dresu lídra, prišiel s ním až do cieľa v Paríži. V roku 2012 to bol Bradley Wiggins, v roku 2014 víťaz etapy Nibali a v roku 2017 Froome. La Planche des Belles Filles bolo prvým z piatich cieľových stúpaní na tohtoročnej Tour.

Do úniku štvrtkovej etapy sa dostalo 14 cyklistov, bol medzi nimi aj nemecký šprintér André Greipel (Arkéa-Samsic) či Tim Wellens. Belgický líder vrchárskej súťaže z tímu Lotto Soudal šiel do čelnej skupiny pre ďalšie body, na trase sa nachádzalo až sedem kategorizovaných stúpaní. Ešte pred prvým kopcom jazdci prekonali šprintérsku prémiu, v Linthale získal 20 bodov Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert). V hlavnej skupine sa bojovalo už len o posledný bod, ktorý si pripísal Matthews. Úvodné stúpanie na Le Markstein (I. kategória, dĺžka 10,8 km, priemerný sklon 5,4 %) ovládol Wellens a pridal 10 bodov do súťaže o bodkovaný dres.

Krátko na to nasledoval kopec Grand Ballon (III. kat., 1,3 km, 9 %), kde bral dva body Wellensov tímový kolega Thomas de Gendt. Pelotón sa nikam neponáhľal a cyklistom vpredu dovolil odísť až na osem minút. Na 74. kilometri jazdci prekonali stúpanie II. kategórie Col du Hundsruck (5,3 km, 6,9 %), na ktorého vrchole bol ako prvý Natnael Berhane (Cofidis) a hneď za ním išiel Wellens. Dvadsaťosemročný Belgičan potom získal 10 bodov na kopci Ballon d'Alsace (I. kat., 11 km, 5,8 %) a bodík pridal aj na Col des Croix (III. kat., 3,3 km, 6,1 %) 37 km pred cieľom. Po tomto stúpaní sa na čele osamostatnil De Gendt.

Medzitým v pelotóne začali ťahať jazdci Movistaru a náskok vedúcej skupiny začal klesať, 30 km pred koncom bol na úrovni 5 a pol minúty. De Gendta ešte pred prejazdom stúpania II. kategórie Col de Chevreres (3,5 km, 9 %) dostihla štvorica Wellens, Giulio Ciccone (Trek), Dylan Teuns (Bahrain-Merida), Xandro Meurisse (Wanty-Groupe Gobert). Na vrchole sa rozdeľovali aj bonusové sekundy - osem si pripísal Ciccone, päť získal Teuns a dve Wellens. S hlavnou skupinou stratil kontakt Peter Sagan a ďalej už pokračoval v tzv. gruppette.

Vedúca štvorica mala pred výstupom do cieľa na La Planche des Belles Filles 7 km pred cieľom pred pelotónom náskok štyroch minút. Približne po troch kilometroch nestačili tempu Wellens a Meurisse, vpredu zostali len Teuns s Cicconem. Tri a pol kilometra pred koncom sa v hlavnej skupine zdvihol zo sedla francúzsky šampión Warren Barguil (Arkéa-Samsic) a po ňom zaútočil aj Mikel Landa (Movistar). Španiel si dokázal spraviť asi 20-sekundový náskok, ale potom začal pracovať Rudy Mollard pre svojho lídra Pinota a Landu stiahol. Na čele si Teuns s Cicconem udržali náskok a súboj o víťazstvo napokon lepšie zvládol Teuns.

V piatok sa dostanú k slovu opäť šprintéri, šancu bude mať aj Peter Sagan. Siedma etapa zavedie cyklistov z Belfortu do Chalon-sur-Saone a s 230 kilometrami bude vôbec najdlhšia na tohtoročnej Tour. V prvej polovici trasy na jazdcov čakajú tri stúpania nižších kategórii, šprintérska prémia je na programe 33,5 km pred cieľom.

Výsledky - Tour de France 2019:

6. etapa (Mulhouse - La Planche des Belles Filles, 160,5 km): 1. Dylan Teuns (Belg.) Bahrain-Merida 4:29:03 h, 2. Giulio Ciccone (Tal.) Trek-Segafredo +11 s, 3. Xandro Meurisse (Belg.) Wanty-Groupe Gobert +1:05 min, 4. Geraint Thomas (V. Brit.) Ineos +1:44, 5. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ, 6. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step - obaja +1:46

Poradie po 6. etape: 1. Giulio Ciccone (Tal.) Trek-Segafredo 23:14:55 h, 2. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step +6 s, 3. Dylan Teuns (Belg.) Bahrain-Merida +32, 4. George Bennett (N. Zél.) Jumbo-Visma +47, 5. Geraint Thomas (V. Brit.) Ineos +49, 6. Egan Bernal (Kol.) Ineos +53

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 144 bodov, 2. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 98, 3. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck-Quick Step 92, 4. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida 88, 5. Matteo Trentin (Tal.) Mitchelton-Scott 75, 6. Mike Teunissen (Hol.) Jumbo-Visma 64

"Kilometer, ktorý sme pridali navyše v závere, bude to pravé danteovské finále," vyslovil sa riaditeľ Tour de France Christian Prudhomme. "Posledný kilometer bude naozaj krutý a dostatočne dlhý na to, aby vznikli časové rozdiely aj medzi favoritmi. Tour de France sa nedá vyhrať ani prehrať na La Planche des Belles Filles, ale môže nastaviť vývoj do ďalších etáp a ukázať silu na celkové víťazstvo ašpirujúcich tímov Movistar či Ineos," napísal špecializovaný portál Cyclingnews.

Zatiaľ čo v stredu sa cyklisti iba zoznamovali s Vogézami v stúpaniach II. a III. kategórie (vo finiši vyťažil Peter Sagan z "odpárania" klasických šprintérov víťazstvo), vo štvrtok to budú mať omnoho náročnejšie. Pred sebou majú sedem vrchárskych prémií, z toho až tri prvej kategórie. Už šprintérska prémia na 29. km v Linthale bude situovaná v kopci počas stúpania na Le Markstein s dĺžkou takmer 11 km. Krátko po tejto "jednotke" bude nasledovať "trojka" Grand Ballon do výšky 1336 m a potom už len zjazdy a stúpania na spôsob krátkych alpských etáp. Po 105 km sa cyklisti vyštverajú na Ballon d´Alsace (11 km, 5,8%) a posledným "jednotkovým" stúpaním bude to cieľové. Medzitým sa však pretekárom postavia do cesty aj dve "dvojky" a jedna "trojka".

6.etapa Tour de France

Štvrtok 11. 07. 2019

​La Planche des Belles Filles bude po štvrtý raz od roku 2012 cieľom etapy na Tour de France. Dosiaľ sa tam radovali samé veľké mená - v roku 2012 Chris Froome, v roku 2014 Vincenzo Nibali a o tri roky neskôr Fabio Aru. Zaujímavo vyznieva aj nasledovná štatistika - cyklista, ktorý sa tam hore obliekol do žltého dresu lídra, prišiel s ním až do cieľa v Paríži. V roku 2012 to bol Bradley Wiggins, v roku 2014 víťaz etapy Nibali a v roku 2017 Froome.

Tagy: TOP huste.tv