Etapy - 09.07.2019 17:35

4.etapu Tour de France ovládol Viviani, Peter Sagan skončil štvrtý

Zdroj: huste.tv, youtube

Štvrtá etapa na Tour de France z Reims do Nancy (213,5 km) sa v šprintérskom závere stala korisťou Taliana Eliu Vivianiho. Najrýchlejší muž tímu Deceuninck Quick-Step v očakávanom hromadnom dojazde zdolal Nóra Alexandra Kristoffa (UAE-Team Emirates) ako aj Austrálčana Caleba Ewana (Lotto Soudal).

Slovák Peter Sagan do posledných metrov v uliciach Nancy bojoval o druhé, resp. tretie miesto, ale napokon skončil tesne štvrtý. Žilinský rodák napriek tomu, že sa nedostal na pódium, udržal si solídny náskok na čele bodovacej súťaže. Pred druhým Vivianim má k dobru 23 bodov. lídrom celkového poradia zostal Julian Alaphilippe. V Nancy sa končila etapa Tour de France aj pred 5 rokmi a Sagan tam vtedy tesne prišiel o víťazstvo, skončil druhý za iným Talianom Matteom Trentinom.

Druhá porcia vyše 200 km počas dvoch dní čakala v utorok na pelotón Tour de France. Julian Alaphilippe sa na štarte ako 85. francúzsky cyklista v histórii obliekol do žltého dresu lídra a podal si ruku so "zeleným" Petrom Saganom. Iba mierne zvlnený až rovinový profil dával tušiť skorý únik a záverečný hromadný dojazdu. To sa aj stalo. Už po niekoľkých kilometroch si odskočilo trio Yoann Offredo, Frederik Backaert (obaja Wanty-Gobert) a Michael Schär (CCC). Po desiatich kilometroch mali náskok 3:10 min a tento rozdiel medzi nimi a pelotónom sa držal aj v momente, keď zostávalo do cieľa posledných 100 km. Ešte predtým nastal v pelotóne pád, ktorý zasiahol aj známejších cyklistov Tonyho Gallopina, Sergeho Pauwelsa, Patricka Konrada či Chirstopha Laporta. Všetci však pokračovali ďalej v pretekoch.

Na prvej vrchárskej prémii na "štvorke" Cote des Rosieres (121. km) si pripísal jediný bod Švajčiar Schär. O 26 km neskôr prišla na rad šprintérska prémia v Lérouville a to bol stav pohotovostí aj pre Petra Sagana. Víťazom prémie sa stal z úniku Belgičan Backaert a špurt hlavného balíka s mankom 1:40 min ovládol Talian Elia Viviani: Sagan si utvoril dobrú pozíciu, ale napokon bral "iba" 10 bodov za 6. miesto, čiže tretie z väčšej skupiny. Napriek tomu virtuálne zvýšil náskok na čele bodovacej súťaže o 2 body pred Michaelom Matthewsom (86, resp. 67 bodov). Na méte posledných 50 km náskok trojice klesol pod jednu minútu. Keď do cieľa zostávalo posledných 20 km, zostal vpredu osamotený Schär, k dobru mal 27 sekúnd. Takmer dvojmetrový Švajčiar už nestihol vyhrať aj druhú vrchársku prémiu IV. kat. na Core de Maron na 198,5.km (3,2 km, 5%). Najbojovnejšieho jazdca dňa pohltil pelotón a bod do hodnotenia súťaže o bodkovaný dres získal Holanďan Wilco Keldermann z tímu Sunweb.

Do posledných 10 km šiel celý balík pohromade a šprintérske tímy začali hľadať pozície pre svojich lídrov. O útok sa pokúsil Francúz Lilian Calmejane (Direct Énergie), ale utvoril si len mierny náskok odsúdený na zánik. Dva kilometre pred cieľom sa Peter Sagan pohyboval okolo desiateho miesta, tempo udávali pretekári tímov Deceuninck Quick-Step a Jumbo-Visma. O čosi neskôr sa na čele objavil aj žltý muž Julian Alaphilippe. V samom závere zohral tím Deceuninck Quick-Step ako už mnohokrát predtým skvelú tímovú robotu. Ich líder Viviani šprintoval z najlepšej pozície a tú si aj postrážil. Sagan skončil tesne štvrtý, keď v samom závere už nestačil predstihnúť Nóra Kristoffa a Austrálčana Ewana.

V stredu príde na rad 5. etapa na trase Saint Dié des Vosges - Colmar (175,5 km) a jej členitý profil so štyrmi horskými prémiami nižších kategórii by mohol byť šancou pre klasikárov vrátane Sagana.

Tour de France 2019:

4. etapa (Reims - Nancy, 213,5 km): 1. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck Quick-Step 5:09:20 h, 2. Alexander Kristoff (Nór.) UAE-Team Emirates, 3. Caleb Ewan (Aus.) Lotto Soudal, 4. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 5. Dylan Groenewegen, 6. Mike Teunissen (obaja Hol.) obaja Jumbo-Visma - rovnaký čas ako víťaz.

Celkové poradie po 4. etape /žltý dres/: 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step 14:41:39 h, 2. Wout van Aert (Belg.) Jumbo-Visma +20 s, 3. Steven Kruijswijk (Hol.) Jumbo-Visma, 4. George Bennett (N. Zél.) Jumbo-Visma - obaja +25, 5. Michael Matthews (Aus.) Sunweb, 6. Egan Bernal (Kol.) Ineos - obaja +40,... 18. Peter Sagan (SR) Bora-Hanshgrohe +1:00 min.

Bodovacia súťaž po 4. etape /zelený dres/: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 104 bodov, 2. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck-Quick Step 81, 3. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 75, 4. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida 65, 5. Mike Teunissen (Hol.) Jumbo-Visma 64, 6. Matteo Trentin (Tal.) Mitchelton-Scott 53.

4.etapa Tour de France

Utorok 09. 07. 2019

Tagy: TOP huste.tv