Novinky z Tour de France - 10.07.2019 21:30

Peter Sagan s úsmevom. Treba byť trpezlivý a víťazstvá prídu

Zdroj: sita, youtube

Jednou z charakteristík jedného z najlepších cyklistov sveta Petra Sagana je neúnavná snaha o dosiahnutie víťazstva. Túto Tour de France začal prehrou o niekoľko centimetrov s málo známym Holanďanom Mikom Teunissenom a neskôr sa musel skloniť pred šprintérskymi kvalitami Taliana Eliu Vivianiho či odvážnym útokom výbušného Francúza Juliana Alaphilippa. Sagan to však neúnavne skúšal ďalej a dočkal sa v 5. etape s cieľom v alsaskom Colmare. Prvé kopce vo Vogézach mu preriedili šprintérskych konkurentov a tých ostatných v rýchlej koncovke jasne prevýšil. V zelenom drese lídra bodovacej súťaže nedal súperom šancu a podľa oficiálneho portálu LeTour.fr v cieli zopakoval víťaznú pózu Hulka spred siedmich rokov, keď sa tešil prvýkrát z etapového triumfu na TdF.

"Bol som trpezlivý a víťazstvo prišlo. Keď jazdíte s vášňou, dočkáte sa. Musím sa poďakovať tímovým kolegom. Odviedli skvelú prácu a konečne máme víťazstvo, po ktorom sme tak veľmi túžili. Je to veľmi pekné pre nás všetkých v tíme. Kontrolovali sme celú etapu na rovine, ale aj v kopcoch pred cieľom. Ja som zo seba vydal maximum. Každý však potrebuje šťastie a tiež mať dobrý deň na to, aby zvíťazil," uviedol Peter Sagan na oficiálnom webe podujatia.

Sagan dosiahol 12. etapové víťazstvo od svojho vstupu do slávnych pretekov v roku 2012. V historickom rebríčku úspešnosti sa posunul z 23. na 17. miesto na úroveň takých hviezd z minulosti, akými boli Španiel Miguel Indurain, Austrálčan Robbie McEwen či Taliani Gino Bartali a Mario Cipollini. Dvanásť víťazných etáp má na konte aj Nemec Erik Zabel, s ktorým sa Sagan zatiaľ delí o líderskú pozíciu v počte získaných zelených dresov (6). Stredajšie víťazstvo má preto veľmi dôležitý význam aj z tohto pohľadu. Sagan získal ďalších 30+10 bodov (cieľ + šprintérska prémia) do hodnotenia bodovacej súťaže a momentálne má na čele náskok 47 bodov pred Austrálčanom Michaelom Matthewsom. Talianovi Eliovi Vivianimu odskočil na 52 bodov.

5.etapa Tour de France

Streda 10. 07. 2019

​"Víťazstvo na Tour de France si vyžaduje skvelú formu, správnu taktiku aj kus šťastia. Všetky tieto veci sa musia stretnúť, aby to vyšlo. Verím, že sme sa opäť o čosi priblížili k jednému z našich cieľov - zisku zeleného dresu," cituje Petra Sagana oficiálny portál tímu Bora-Hansgrohe. Športový riaditeľ ambiciózneho nemeckého družstva Enrico Poitschke si vydýchol: "Od prvej etapy sme sa s Petrom Saganom snažili o víťazstvo, ale šťastie nebolo úplne na našej stane. Do dnešnej etapy sme sa rozhodli veľa investovať. Bola to tvrdá robota a každý jazdec v drese Bora-Hansgrohe odviedol úžasnú prácu. Peter sa výborne šplhal do kopcov a aj záverečný zjazd sme bezpečne zvládli. Myslím si, že Peter bol v závere čerstvejší ako jeho súperi. Aj preto bol schopný pretaviť skvelú tímovú robotu do presvedčivého víťazstva."

Suverenitu Petra Sagana v dojazde 5. etapy uznal aj Belgičan Wout van Aert, ktorý sa musel uspokojiť s druhým miestom. "Peter predviedol veľmi silný šprint. Práve on je akoby špecialista na tento typ tvrdých šprintérskych záverov. V posledných 400 m to bol miestami zmätok, ale dokázal som sa posunúť o štyri pozície vyššie. Bol tam aj protivietor v záverečnom kilometri. Aj preto bolo treba počkať so šprintom čo najdlhšie, ale ja som čakal až príliš dlho. Dúfam, že zajtra budem v pohode."