Novinky - 07.08.2012 15:01

Slováci na OH. Triatlonista Varga 22., A. Brownlee získal zlato

Vladimír Ambrozek Autor: Vladimír Ambrozek | Zdroj: noviny.sk/sita

V rovnakých pretekoch sa predstavil aj slovenský reprezentant Richard Varga, ktorý postupne zvládol 1500 metrov vo vode, 40 km na bicykli a 10-kilometrový beh vo výslednom čase 1:49:25 h a pri svojej olympijskej premiére tak zaknihoval solídne 22. miesto.

V plaveckej časti pretekov najrýchlejší

Po plaveckej časti figuroval na prvom mieste v čase 16:56 min. Do cyklistickej časti však vybiehal so sekundovou stratou na Španiela Javiera Gomeza, no držal sa v nej vo vedúcej 22-člennej skupine aj vďaka taktike, ktorú si naplánoval s domácimi triatlonistami Alistairom a Jonathanom Brownleeovcami. Napokon ju zvládol a na záverečnú bežeckú trať sa vydal zo štrnástej pozície (1:17:22). Dlho sa v nej držal na 18. pozícii, na malý moment bol i priečku vyššie, no napokon v záverečných metroch pred cieľom neudržal miesto v prvej dvadsiatke.

Bojoval o každé miesto v poradí

"Bolo vidno, že akú prácu v tréningu som za posledný rok absolvoval. Mohol som byť vpredu a tvrdiť muziku s najlepšími. Na behu sa musím zlepšiť, na začiatku som sa nechytil dobre, ale skončil som okolo 20. miesta, s čím som spokojný. Bojoval som o každé jedno miesto v poradí. Vnímal som aj ľudí zo Slovenska popri trati, som rád, že sem prišlo toľko ľudí," povedal po pretekoch slovenský triatlonista.

V marci mal ešte nohu v sadre

Varga ešte v marci 2012 utrpel únavovú zlomeninu členka, no napriek tomu si dokázal v máji, na posledných pretekoch MS v Madride, definitívne zabezpečiť miestenku na londýnsku olympiádu. Dvadsaťtriročný člen tímu J&T Sportteam Bratislava absolvoval záverečnú prípravu spoločne so spomínanými britskými súrodeneckými hviezdami triatlonu Brownleeovcami v St. Moritzi.

Rodák z hlavného mesta iba druhým pretekárom na OH

Bratislavský rodák bol po Pavlovi Šimkovi iba druhým slovenským pretekárom, štartujúcim pod piatimi olympijskými kruhmi. Ten si ako vôbec prvý Slovák odbil premiéru v Pekingu 2008, ale svoje preteky nedokončil po tom, čo v plaveckej časti dostal kopanec do hlavy a otraseného ho z vody museli vytiahnuť.

Výsledky - muži - triatlon: 1. Alistair Brownlee (Brit.) 1:46:25 hod., 2. Javier Gomez (Šp.) 1:46:36, 3. Jonathan Brownlee (Brit.) 1:46:56, 4. David Hauss (Fr.) 1:47:14, 5. Laurent Vidal (Fr.) 1:47:21, 6. Jan Frodeno (Nem.) 1:47:26, 7. Aleksander Brjuchankov (Rus.) 1:47:35, 8. Sven Riederer (Švaj.) 1:47:46... 22. Richard VARGA (SR) 1:49:25

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Zdroj: sita, Richard Varga
Vladimír Ambrozek

Vladimír Ambrozek

Viac článkov od autora