Novinky - 04.09.2012 19:13

Triatlon pre všetkých aj s európskym vicemajstrom

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: noviny.sk/sita

"Na preteky doma sa veľmi teším, lebo pred londýnskou olympiádou som súťažil najmä v zahraničí. Dva roky som stále naháňal potrebné body pre londýnsky štart, ktorý sa mi napokon na pretekoch seriálu MS v Madride podarilo definitívne vybojovať. Doma som naposledy absolvoval triatlon pred dvoma rokmi v Žiline. Teraz sa teším, že ma v akcii bude môcť vidieť aj rodina a kamaráti, ktorí mi pred niekoľkými dňami gratulovali k striebornej medaile na ME pretekárov do 23 rokov. Z ich reakcií som vycítil, že sú na mňa pyšní a sú radi, že konečne som na veľkých pretekoch v zahraničí získal cenný kov," povedal v rozhovore pre agentúru SITA Richard Varga, ktorý na OH v Londýne obsadil v konkurencii 55 pretekárov prekvapujúce 22. miesto a v súťaži seriálu MS v šprinte v Štokholme tesne po OH v Londýne skončil na výbornej 9. priečke.

Olympiáda mala byť teraz!

"Škoda, že olympiáda nebola o mesiac neskôr, lebo moja forma práve tesne po nej vyvrcholila. Je to však možno aj preto, že výsledok na OH v Londýne ma veľmi dobre naštartoval. Celý stres okolo účasti na olympiáde zo mňa opadol a stále žijem a ťažím z tej tvrdej prípravy, ktorú som absolvoval s bratmi Brownleeovcami v Anglicku. Tak tvrdo som už dávno na sebe nepracoval, výsledok sa zákonite dostavil. Pózovanie na 2. mieste na európskom šampionáte do 23 rokov som si naozaj veľmi užíval, lebo minimálne dva roky som na veľkom podujatí nezískal medailu. Bolo to nádherné, čo som na tomto šampionáte dokázal. Teraz sa už teším na finále majstrovstiev sveta, ktoré bude 20. októbra. Verím, že moja forma dovtedy vydrží a ja dúfam, že opäť priaznivcov slovenského triatlonu poteším dobrým výkonom i výsledkom. Nechcem hovoriť, s čím konkrétne budem spokojný, ale verím, že opäť budem vo výsledkoch vysoko. Len sa teraz v kútiku mysle trochu obávam, či to naozaj aj vyjde, lebo od OH v Londýne sa mi veľmi darí. Želám si, aby sa to v závere roka nepokazilo. Bol by som z toho smutný," zdôraznil 23-ročný rodák z Bratislavy, ktorý momentálne figuruje na 28. mieste svetového rebríčka triatlonistov - účastníkov seriálu MS 2012.

9. septembra o 11:00h

"Som rád, že na naše víkendové preteky prijali pozvanie moji kamaráti, ktorých som si našiel pri triatlone. Na podujatie Triatlon pre všetkých prídu niektorí olympionici z Česka, Rakúska, Maďarska, Nového Zélandu a Veľkej Británie. Navyše, ešte stále čakáme na potvrdenie účasti z Nemecka," vysvetlil Richard Varga cestu ako sa pre neho rodila konkurencia, s ktorou si v nedeľu 9. septembra od 11.00 h zmeria sily v olympijskom triatlone. "Aj oni pomôžu trochu posunúť slovenský triatlon ďalej. Spolu s bratom máme ambície dostať triatlon na úroveň momentálne populárnejších národných behov, s ktorými sa v poslednom čase roztrhlo vrece. Radi by sme pre triatlon získali ďalších mladých športovcov. Aby čoraz viac ľudí nášmu športu nie iba fandilo, ale ho aj aktívne robilo. My urobíme všetko pre to, aby noví adepti triatlonu mali v Bratislave a v blízkom okolí vytvorené tie najlepšie podmienky. To je náš hlavný cieľ, pre ktorý toto pekné podujatie už štyri roky robíme," zdôraznil úspešný slovenský olympionik z Londýna Richard Varga.

Príď súťažiť

Prvý raz za štyri roky organizátori podujatie rozdelili do dvoch dní. V sobotu 8. septembra o 10.00 h štartujú súťaže pre mladšie žiačky a žiakov (Triatlon Kids), program pokračuje triatlonom nádejí (11.00 h), o 12.00 h sa začnú súťaže štafiet, o 13.00 a 14.00 h bude dvojkolová kvalifikácia bike verzie a popoludní okrem Inline verzie bude aj šprint triatlon pre mužov a šprint triatlon pre ženy, ako aj šprint triatlon do hodnotenia Slovenského pohára. Deti môžu súťažiť v objemoch 100 metrov plávanie, 5 kilometrov cyklistika a jeden kilometer beh. Pre starších žiakov, štafety, in line triatlonistov a pre bike verziu triatlonu je prichystaných 200 m plávania, desaťkilometrová trasa na cyklistiku, dvojkilometrový beh alebo 10 kilometrov na korčuliach. Elitní pretekári sa v sobotu predstavia v šprint triatlone (750 m plávanie, 20 km bicykel a 5 km beh).

Účastníci olympijského triatlonu budú v nedeľu 9. septembra 2012 súťažiť od 10.00 h na týchto tratiach: 1500 m plávanie, 40 km cyklistika a 10 km beh.

Štartovné pre žiacke kategórie bude 5 eur, pre štafety 20 eur, bike verzia a in line verzia bude stáť 15 eur, pretekári, ktorí si zmerajú sily v triatlonovom šprinte, zaplatia za možnosť štartu 20 eur a súťažiaci v olympijskom triatlone 30 eur. Žiacke, mládežnícke seniorské kategórie budú súčasťou Slovenského pohára 2012.

Štafety si môžu vyskúšať všetci záujemcovia, ktorí nemajú s triatlonom žiadne skúsenosti, respektíve, ktorí si netrúfajú na absolvovanie všetkých predpísaných objemov. Jednotlivé úseky si môžu medzi sebou rozdeliť.

"Veľmi radi v tejto kategórii - štafety - privítame rodiny, firmy, kamarátov, susedov a iných rekreačných športovcov, ktorí si v rámci nášho podujatia chcú otestovať svoju fyzickú kondíciu a výdrž," pripomenul Michal Varga a pokračoval: "K 4. septembru máme prihlásených 307 záujemcov o štart. Je to podobné ako minulý rok, v ktorom týždeň pred súťažou bolo prihlásených 380 športovcov a nakoniec štartovalo 550 účastníkov. Škoda, že hlavnú kategóriu sme vlani pre veternú smršť museli zrušiť. Preto sme sa rozhodli podujatie posunúť do stredu septembra, kedy je počasie stabilnejšie. Máme to prekonzultované aj s pracovníkmi Slovenského hydrometeorologického ústavu, tak dúfame, že minulý rok sa opakovať nebude."

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora