Novinky - 21.04.2016 13:56

Historická chvíľa pre triatlon. Súťaž The Championship

Branislav Tesák Autor: Branislav Tesák | Zdroj: sita

Čoraz známejší slovenský komplex totiž získal právo zorganizovať podujatie pod názvom "The Championship". Podľa riaditeľa seriálu Challenge Family Zibiho Szlufcika je to nový a unikátny projekt, ktorý v dejinách svetového triatlonu nemá konkurenciu.

Prvý raz v histórii triatlonu sa organizátori pokúsia dostať na štart najlepších mužov a najlepšie ženy z viacerých podujatí - Challenge Family, Ironman a ďalších prestížnych súťaží pod patronátom Medzinárodnej triatlonovej únie (ITU). "To, čo sa teraz spolu chystáme urobiť, doteraz nikto nezorganizoval. Je to obrovská šanca priviesť na Slovensko najlepších z tohto mladého športu. Pokúsime sa dostať na štart pretekárov z elitnej skupiny, ktorí sú ozdobou každého podujatia. Aj keď triatlon nie je populárny ako futbal alebo atletika, tento nádherný areál je preň obrovským prínosom. Je to ideálne najmä preto, že všetko, čo športovci potrebujú k svojej aktivite, nájdu na jednom mieste. Triatlonisti v ňom môžu byť týždeň a nemusia nikam chodiť. Ani do svojho auta," povedal Zibi Szlufcik.

Životná filozofia

"Tento komplex sme začali budovať so smelou víziou, aby sme v budúcnosti mohli hostiť udalosti svetovej úrovne. Preteky prestížneho triatlonového seriálu Challenge Family, ako aj podujatie 'The Championship' (3. júna 2017, pozn.), takou výzvou pre nás určite sú," myslí si autor myšlienky multifunkčného športového areálu v Čilistove Mario Hoffmann a pokračoval: "Budúcoročné preteky sú najmä smelá vízia ľudí zo seriálu Challenge Family. Oni poznajú vzťahy v tomto športe. Mne sa páči, že táto súťaž chce športovcov zjednotiť, nie rozdeliť. Je to aj moja životná filozofia. Budeme si držať palce, aby nám to spoločne vyšlo, na naše preteky prišlo čo najviac účastníkov a všetci mali pozitívny zážitok."

Festival športu a zábavy

"Nechceme organizovať iba preteky pre absolútnu svetovú elitu. Chceme dať šancu všetkým, ktorí o tento šport prejavia záujem. Z elity máme záujem o 250 mužov a 200 žien. To by bolo maximum. Kvalifikácia na tieto preteky je rozdelená na dva súťažné ročníky. Polovica účastníkov môže zbierať body počas 40 pretekov Challenge Family v tomto roku od apríla až do novembra. Druhá polovica štartujúcich sa môže kvalifikovať budúci rok. Pre elitných pretekárov máme pripravené odmeny vo výške 150 000 eur, víťaz pretekov 'The Championship' Šamorín 2017 dostane 30 000 eur. Ak sa k nám v blízkej budúcnosti pridajú ďalší sponzori a partneri, môžeme výšku odmien pre najlepších ešte zvýšiť. Všetky financie, ktoré získame od našich partnerov navyše, rozdelíme medzi najúspešnejších účastníkov. Súťažiť budú na stredných vzdialenostiach - 1,9 km plávanie, 90 kilometrov cyklistika a 21,1 km beh," objasnil generálny riaditeľ x-bionic sphere Jan Mašek parametre chystaného podujatia a pokračoval: "Pokiaľ zostaneme v polohe triatlonu pre všetkých, už tento rok v auguste sme schopní dať priestor 1500 - 2000 športovcov. Areál je veľkoryso riešený, môžu prísť tisícky divákov a ani to nezbadáte. Sme schopní z Bratislavy zorganizovať dopravu po Dunaji, vieme priviesť ľudí vlakmi a autobusmi. Celý projekt plánujeme urobiť ako festival športu a zábavy. V rámci neho budú letecké akrobatické preteky, ktoré ešte na Slovensku nikdy neboli, chystáme rôzne koncerty, súťaže pre deti a pre mladých triatlonistov. Sme pripravení zorganizovať ďalšie akcie, ktorých poslaním bude sprístupniť tento moderný areál širokej verejnosti. Akcie budú rozložené na viac dní."

Pozrite si reportáž redaktora Branislava Tesáka:

CHICAGO - Slovenský reprezentant Richard Varga sa stal v stredu v americkom Chicagu už štvrtý raz v kariére majstrom sveta v akvatlone v mužskej kategórii elite.

RIO DE JANEIRO - Slovenský reprezentant Richard Varga nedokončil predolympijské kvalifikačné preteky triatlonistov v brazílskom Riu de Janeiro a nepripísal si ďalšie body v boji o účasť na najväčšom sviatku športovcov pod piatimi kruhmi v budúcom roku.

Branislav Tesák

Branislav Tesák

Narodil som sa 27.6.1974 v Bratislave. Žijem v Petržalke - Ovsišti. Som ženatý, mám dve deti, syna (2005) a dcéru (2008). Po vychodení ZŠ som študoval na Gymnáziu Makarenkova (dnes Einsteinova) v Bratislave. Som absolventom katedry žurnalistiky na FiF UK. Už od vysokoškolských čias som pracoval v denníku Šport na futbalovom oddelení. Tam som zotrval do konca augusta 2003 a od 1. septembra 2003 pracujem v športovej redakcii TV JOJ. Medzi moje najväčšie záľuby patrí samozrejme šport, najmä futbal a futsal, ktorý ešte stále aktívne hrávam v Lige 40. Rád si prečítam alebo pozriem dobrú kriminálku.

Viac článkov od autora