Novinky - 16.08.2019 14:49

Sporná diskvalifikácia triatlonistiek. Mužom niečo podobné prešlo

Zdroj: huste.tv/youtube

Olympijská triatlonová trať v Tokiu zažila svoj krst a test, no viac ako o jej samotnej sa hovorí o vysokých teplotách a o kontroverznom závode žien. Pre vysoké teploty bol bežecký úsek skrátený z desiatich kilometrov na rovnú polovicu a je viac ako pravdepodobné, že k podobnému kroku bude musieť pristúpiť MOV aj počas budúcoročnej olympiády. Táto téma má nateraz času viac, avšak pozornosť si získali aj Jessica Learmonthová a Georgia Taylorová - Brownová.

Britky dokázali preteky ovládnuť a do cieľovej rovinky vbiehali bok po bodku. Namiesto strhujúceho šprintu na záver si však navzájom zložili poklonu a do cieľa vbehli ruka v ruke. To je však proti pravidlám Medzinárodnej triatlonovej únie a tá obe ženy nekompromisne diskvalifikovala. Do olympijského rebríčka preto nezískali ani bod a ako víťazka bola korunovaná Bermudčanka Flora Duffyová, ktorá do cieľa vbehla až ako tretia. Podujatia sa zúčastnila aj Slovenka Romana Gajdošová, ktorá obsadila 45. miesto s takmer sedemminútovou stratou na víťazku.

Pri diskvalifikácii Learmonthovej a Taylorovej si viacerí ihneď spomenuli na bratov Brownleeovcov spred troch rokov. Alistair pomohol Johnymu dokončiť vyčerpávajúci závod v Mexiku a dotiahol ho do cieľa. Tesne pred ním však brata postrčil na druhé miesto a sám dobehol tretí. V tom je podľa pravidiel výrazný rozdiel. Triatlonisti si môžu podať ruku, pomôcť si, objať sa či potľapkať jeden druhého počas pretekov, avšak v cieli majú vyvinúť maximálne úsilie.