Novinky - 25.08.2011 14:29

Triatlon pre všetkých na Štrkovci

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: SITA

Celodňová celoslovenská akcia pre špičkových, rekreačných a začínajúcich triatlonistov pod názvom "Triatlon pre všetkých" sa po dvoch úvodných ročníkoch sťahuje z Čunova na Štrkovecké jazero v bratislavskej mestskej časti Ružinov. Prostredie známej bratislavskej oddychovej zóny a blízkeho hotela Junior bude v sobotu 27. augusta od 9. 00 h do 20.00 h miestom, kde sa stretnú vyznávači tohto športu zo Slovenska, Česka a Ukrajiny. "Minulý rok sa na 2. ročníku Triatlonu pre všetkých prezentovalo 421 účastníkov od mladších žiakov až po veteránov, tento rok na 3. ročník máme prihlásených už 423 pretekárov a veríme, že prvýkrát na Slovensku prekonáme hranicu 500 súťažiacich. Predpoklady na to sú," povedal vo štvrtok na stretnutí s novinármi Michal Varga, hlavný organizátor a riaditeľ pretekov.

Návrat triatlonistov z Čunova na Štrkovec a do Ružinova podľa generálneho sekretára Slovenskej triatlonovej únie (STÚ) Jozefa Juráška nie je náhodný, lebo vznik tohto športu je úzko spätý s hotelom Junior. "Osemnásteho júna 1988 práve v tomto hoteli bola ustanovujúca schôdza priekopníkov slovenského triatlonu, o rok neskôr sme už organizovali prvé oficiálne preteky, lebo dovtedy to na Slovensku boli iba súťaže zanietencov a amatérov," vysvetlil Jozef Jurášek.

"Počas poslednej augustovej soboty bude na Štrkovci finále Slovenského pohára 2011 v triatlone všetkých vypísaných kategórii. Týmto podujatím vyvrcholí tohoročný šesťkolový seriál slovenských pohárových podujatí. Juniori tento rok mali štyri akcie v rámci Slovenského pohára. Preto na pretekoch budú štartovať špičkoví slovenskí pretekári ako sú majster Európy v zimnom triatlone i cross triatlone do 23 rokov Peter Mosný, slovenský účastník OH 2008 v Pekingu Pavel Šimko, medailistka z ME junioriek Miroslava Bednarovičová, česká triatlonistka Tamara Stonová, ktorá k tomu športu prešla od diaľkových plavcov, ukrajinský špičkový reprezentant Michail Aljošin, Karel Zadák, tretí na ME v cross triatlone a mnohí ďalší kvalitní pretekári," vymenoval generálny sekretár STÚ súťažiacich, ktorí by k tratiam okolo Štrkovca mohli prilákať divákov a záujemcov o tento náročný olympijský šport.

"Z obhajcov minuloročného prvenstva nebude na štarte chýbať Tamara Stonová, ktorá ešte v Čunove vyhrala kategóriu žien, juniorskí majstri a víťazi sa už predstavia medzi dospelými a unikátom bude štart dvojnásobného víťaza súťaže in line verzie triatlonu Ľuboš Bogár, ktorý bude chcieť v sobotu úspešne zavŕšiť zlatý hetrik," pokračoval Michal Varga, ktorý si v súvislosti s presťahovaním akcie z Čunova do Ružinova pochvaľoval najmä ústretovosť, s ktorou sa pri organizácii stretol u starostu MČ Dušana Pekára i vedenia hotela Junior. "V Čunove sme mali problém s dvoma vecami. Nemali sme tam vhodný priestor pre sto a viac plavcov a nedokázali sme vyčleniť trať pre cyklistickú časť súťaže, kde by nebola bežná premávka. Preto sme hľadali náhradu za Čunovo a našli sme ho práve v Ružinove Vďaka pochopeniu tunajšej samosprávy a mestskej i štátnej polície budeme mať uzavretý cyklistický okruh, k dispozícii máme aj parkovisko hotela pre zriadenie depa i jazero Štrkovec. To sú veci, o ktorých sa nám v marci - apríli ani nesnívalo. Triatlon dostal v Ružinove zelenú na celej čiare, čo nás veľmi potešilo. Preto môžeme urobiť aj sprievodné akcie, na ktorých chceme tento šport ešte viac v našej populácii spropagovať," vysvetlil Michal Varga.

Objemy klasického olympijského triatlonu sú: 1,5 km plávanie, 40 km cyklistika a 10 km beh. Juniori a veteráni majú tieto vzdialenosti o polovicu kratšie, starší žiaci plávajú 400 m, bicyklujú 12 km a bežia 3 km, mladší žiaci 200 m plávanie, 6 km cyklistika a 1,5 km beh.

Práve pretekmi mladších žiakov sa o 9.00 h začne sobotňajšie podujatie, po nich o 9.50 h príde na rad Triatlon pre všetkých - Nádej verzia pre telesne hendikepovaných športovcov (šesť účastníkov a sedem štafiet, pozn.), potom o 11.00 h bude "bike verzia" Triatlonu pre všetkých. Od 12.00 do 12.50 h budú súťažiť staršie žiačky a starší žiaci, o hodinu neskôr "in line - verzia" Triatlonu pre všetkých a popoludnie od 14.00 h bude na program šprint triatlon pre juniorov a juniorky. Hlavná súťaž v olympijskom triatlone (1,5 km plávanie, 40 km cyklistika, 10 km beh) sa začne o 16.00 h a vyhlásenie výsledkov bude o 20.00 h.

Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora