Videospomienky - 09.04.2020 12:43

Dravý už v mladom veku: prvý extraligový gól Erika Černáka za HC Košice

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Dnes už je bekom elitnej obrannej dvojice jedného z najlepších mužstiev NHL, no nie je to pritom až tak dávno, čo brázdil slovenské klziská. Erik Černák začal svoje prvé minúty v mužskej extralige zbierať už v šestnástich rokoch. Počas sezóny 2013/14 stíhal hrať za košickú juniorku, HK Orange 20 a okrúhlych dvadsať duelov si pripísal za A-tím HC Košice. Jeho kvality neušli ani Ernestovi Bokrošovi, ktorý ho stihol využiť hneď na štyroch šampionátoch hráčov do dvadsať rokov a Černák sa popri tom stal už stabilným členom kádra "Oceliarov".

Hráč Tampy Bay sa stihol stať hneď dvakrát majstrom Slovenska a v druhej zo sezón zdobil aj svoje bodové konto. Svoj prvý extraligový gól síce strelil ešte v septembri 2013 za "Dvadsiatku", keď napol sieť Dukly Trenčín, no za Košičanov mu to padlo "až" o rok neskôr. V stretnutí druhého kola sezóny 2014/15 proti Martinu dokázali Košice doma vyhrať po samostatných nájazdoch a na remíze 3:3 v riadnom hracom čase mal podiel aj mladý zadák. V 23. minúte ťažil v presilovke z dobrého presunu pred bránkovisko, kde sa k nemu dostal puk od Tomáša Hrnku.

​Slovenskú ligu Erik Černák opustil ako osemnásťročný, v roku 2015. Na konte mal už vtedy 90 odohraných duelov a bilanciu 7+10. V drafte po ňom siahlo LA Kings, ktorým sa pôvodne upísal na tri roky, ale svoje prvé štarty v NHL nazbieral v sezóne 2018/19 za Tampu Bay. Dnes už počtom štartov v profilige presiahol stovku a považovaný je za mimoriadne ceneného hráča.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora