Videospomienky - 18.04.2020 09:39

Dva tituly za dva dni, rozlúčil sa a dnes je najlepším slovenským florbalistom

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Slovenské florbalové kluby môžu stále len s obdivom hľadieť na najlepšie celky sveta. Čo však viackrát dokázali je, že sú schopné vyslať do sveta mimoriadne kvalitné individuality, ktoré sa v popredných celkoch uchytia. Azda najjagavejším príkladom je Michal Dudovič, ktorý nastupuje za švajčiarsky SV Wiler-Ersigen. Ten okrem pravidelných úspechov v domácej lige tradične potvrdzuje aj na Champions Cupe, že sa s prehľadom môže porovnávať s majstrom Fínska či Švédska. Košický odchovanec zamieril do bernskej oblasti už v sezóne 2016/17 a slovenské palubovky brázdil dávno. Relatívne dávno.

V ročníku 2015/16 hralo košické ATU finále mužskej aj juniorskej extraligy. Už vtedy bol nádejný a mimoriadne talentovaný mladík súčasťou oboch týchto výberov a na finálových sériách boli prítomné aj kamery našej internetovej televízie. Vďaka tomu si môžeme pripomenúť rozhodujúce bitky mestského derby finále FK ATU - FbO Florko na úrovni mužov a ATU - Grasshoppers Žilina medzi ich mladšími kolegami. Budúci najlepší florbalista Slovenska zaznamenal v jedenástich zápasoch mužského play-off 18 bodov. Medzi mladíkmi nastúpil len na štyri stretnutia vyraďovacej fázy a vydoloval z toho bilanciu 15+4.

Michal Dudovič v extraligovom zápase za ATU Košice, sezóna 2015/16
Zdroj: Miroslav Hýlek

Juniorské košicko-žilinské finále v apríli 2016 predviedlo v akcii viacerých florbalistov, ktorých dnes vnímame ako hviezdy a opory národného tímu. Medzi mužmi to už boli hotové hviezdy domácej scény, ktorých priemer presahoval dva body na zápas. Florko a "akademici" boli dvomi najlepšími celkami už počas základnej časti a o bod viac nazbieralo Florko. To mu umožňovalo finále začínať doma, avšak prvý zápas prehralo 2:4. Druhý síce v nájazdoch zlomilo na svoju stranu, no v športovej hale na Ostrovského ulici to už domáci nepustili a sériu vyhrali 3-1. Juniorská finálová séria mala päťzápasové trvanie a ATU vyhralo nad Grasshoppers 3-2. V sobotu popoludní Dudovič pomohol juniorom vyhrať rozhodujúci duel bilanciou 4+2, v ten istý večer strelil hetrik za mužov pri výhre 10:9 a v nedeľu večer v mužskej zostave strelil dva góly a pomohol tak k triumfu výsledkom 8:4.

​Michal Dudovič sa vo farbách košického mužstva objavoval ešte aj v sezóne 2016/17, no odohral len jedenásť stretnutí. Ďalšie už pridal za Wiler-Ersigen, pôvodne v drese jeho rezervného tímu. Zároveň v roku 2016 si zahral aj na svojom prvom seniorskom svetovom šampionáte, nahral na ňom 12 bodov, aby o dva roky neskôr v Prahe odohral už 21-bodové majstrovstvá. V roku 2020 sa vo farbách svojho švajčiarskeho pôsobiska predstavil na Champions Cupe v Ostrave. Po semifinálovom víťazstve nad SC Classic 10:7 prehral Wiler finále so švédskou Storvretou 4:10.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora