Videospomienky - 22.04.2020 09:06

26 bodov a 13 doskokov - taký bol posledný extraligový zápas Radoslava Rančíka

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Vždy je veľmi pekné, keď sa klubová ikona a legenda rozlúči s kariérou zlatom. To sa síce Radoslavovi Rančíkovi nevydarilo, ale na jeho bohatom a úspešnom aktívnom pôsobení pod košmi to nič neuberá. Košický rodák sa v detskom veku presťahoval s rodičmi do hlavného mesta, kde aj definitívne ukončil budovanie svojho mena, ktoré má dnes v dejinách slovenského basketbalu nezmazateľnú podobu. Ešte predtým hrával v Amerike, Chorvátsku, Francúzsku, Turecku či Česku. Záver svojej kariéry odohral vo farbách Interu. Osemnásobný basketbalista roka a šesťnásobný český šampión vyhral v roku 2016 Slovenský pohár, o rok neskôr aj slovenskú ligu a poslednou sezónou bol ročník 2017/18.

Bratislavčania vyhrali základnú časť s náskokom štyroch bodov pred druhými Levicami. Vo štvrťfinále play-off SBL bez problémov prešli cez Handlovú a v semifinále sa ich cesty skrížili s tými košickými. S týmto súperom mal Inter vysoko negatívnu bilanciu a v boji o finálovú účasť sa ju výraznejšie napraviť nepodarilo. Výsledkom intenzívnych súbojov bola prehra 2:4 na zápasy, vypadnutie a levicko-košické finále. Titul brali Patrioti a KB do ďalšej sezóny už nenastúpil. V šiestich semifinálových zápasoch Rančík nahádzal v súčte 89 bodov. V tom vôbec poslednom sa prezentoval dvadsaťšesťbodovým vystúpením, ku ktorému pridal trinásť doskokov a dve asistencie. Prehru 86:97 na východe republiky to však neodvrátilo.

​S trofejou by možno rozlúčka bola ľahšia, no takto ostalo ešte zopár mesiacov otázne, či a kde by mohla kariéra legendárneho pivota pokračovať. Do sezóny 2018/19 však už nezasiahol. "Myslím si, že po 16 rokoch profesionálnej kariéry a množstva času, ktoré som strávil na palubovkách, už bolo čas povedať 'koniec'. Síce to rozhodnutie neprišlo odo mňa, ale skôr od Interu. Aj napriek tomu som vďačný za toto rozhodnutie, pretože každé ráno sa zobúdzam s úsmevom na tvári," oznámil v októbri médiám. Horúcou témou nejaký čas bola aj kniha, ktorá by mohla vyjsť o jeho živote a kariére. Ako v minulosti načrtol, bol by to zrejme príbeh malého chlapca, ktorý sa raz u starých rodičov zobudil na to, že ide sledovať Michaela Jordana a je to niečo, čo by rád sám robil.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora