Videospomienky - 25.04.2020 09:01

Vyše dve desaťročia neomylných švihov. Takto Uram trafil posledný tipsportligový

Zdroj: huste.tv

Strelecké kvality hokejového útočníka Mareka Urama si do sýta vychutnávali výlučne fanúšikovia na Slovensku a v Česku. Rodák z Liptovského Mikuláša počas sezóny 1999/2000 prestúpil z materského klubu do Znojma, v ktorého radoch bol dlhodobo najlepším strelcom a sedem rokov patril stabilne medzi najproduktívnejších hráčov mužstva. V roku 2006 prestúpil do bratislavského Slovana a pokračoval vo skvelých výkonoch. Okrem svojej povestnej hrivy sa mohol popýšiť aj výbornou produktivitou. Dvakrát sa stal majstrom Slovenska, raz najlepším strelcom našej ligy a spomienky má z dvoch svetových šampionátov, vrátane zlatého göteborského.

Okrem bratislavského tímu, Uram nastupoval aj za Martin, Nové Zámky, Žilinu a vrátil sa aj na Liptov. Práve v drese MHK32 sa s najvyššou ligou lúčil, a to obstojnou bilanciou 13+14. Liptáci sa síce do play-off 2019 nedostali, ale zároveň sa vyhli baráži o záchranu, do ktorej v dramatickom boji odsunuli Žilinu. Hoci vedenie prišlo s ponukou na predĺženie spolupráce, už bolo neskoro. Uram sa sľúbil treťoligovému Žiaru nad Hronom a stále nie je definitívne vylúčené, že ho ešte uvidíme na extraligových klziskách. Napriek tomu je v jeho prípade na čo spomínať. Nateraz posledná sezóna v najvyššej súťaži bola 13-gólová a napol aj sieť popredných celkov, ako Košíc alebo Banskej Bystrice.

​Chronologicky posledným zásahom je ten, ktorý padol v záverečnom 54. kole základnej časti proti Popradu. Len dva dni predtým Liptovský Mikuláš v priamom súboji podľahol Žiline 1:6, no víťazným derby pomerom 5:2 si dokázal napraviť chuť. Legendárna "sedemdesiat deviatka" sa presadila v úvode tretej časti hry gólom na 4:1. Popradské nádeje, že v záverečnej dvadsaťminútovke zmobilizujú sily a dokážu prehru odvrátiť, tak dostali výraznú trhlinu a do tretej sirény sa oba celky presadili ešte raz. Individuálne najvydarenejšou Uramovou sezónou v slovenskej lige bol prvý majstrovský rok v Slovane. V súčte základnej časti a play-off 2006/07 nazbieral 84 bodov. Už len v samotnom finále proti Trenčínu, ktoré belasí vyhrali 4:0 na zápasy, nastrieľal šesť gólov.