Videospomienky - 26.04.2020 08:54

Nečakaný útok zospodu - levický premiérový basketbalový titul

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Na začiatku aktuálneho tisícročia hral prím v slovenskom mužskom basketbale Pezinok, Svit, Lučenec a Nitra, ktorých bol ešte schopný potrápiť bratislavský Inter, čakajúci na majstrovský titul sedemnásť rokov. Levice o sebe v tomto období výraznejším spôsobom nedávali vedieť, no na svoju chvíľu si trpezlivo počkali a predviedli nečakaný a efektívny útok. V sezóne 2008/09 obsadili po základnej časti piate miesto, čím naznačili, že v nich potenciál drieme. V nasledujúcom ročníku však vyhrali len desať zo 40 zápasov a umiestnili sa na chvoste jedenásťčlenného poradia. O to menej sa očakávalo, že sa v septembri 2010 pustí do boja oveľa ambicióznejší tím Patriotov a že to celé bude mať zlatý koniec.

Do Nitrianskeho kraja prišiel nový generálny manažér aj prezident klubu. Veci začali fungovať lepšie, a to napriek tomu, že v úvodných dvoch kolách podľahli Interu aj Spišskej Novej Vsi a po deviatich odohraných stretnutiach mali na konte nenápadné štyri víťazstvá. Pozoruhodný bol najmä záver dlhodobej časti. Záverečných 12 vystúpení prinieslo až osem víťazstiev, medzi nimi aj pretrhnutie šnúry piatich prehier vo vzájomných zápasoch s Nitrou, čo sa časom ukázalo ako dôležité posilnenie sebavedomia. Základnú časť Levice končili na treťom mieste a vo štvrťfinále čelili Handlovej, semifinalistovi spred roka. Hoci Levice prehrávali už 0-2 na zápasy a boli na pokraji vypadnutia, sériu dokázali otočiť vo svoj prospech a uspeli pomerom 3-2. Tie ťažšie prekážky ešte len mali prísť. Hoci aj v semifinále so Spišskou Novou Vsou Levice prvý zápas prehrali, následne už boli neomylné a vyhrali 3-1 na zápasy. Prvý raz v klubovej histórii si zahrali finále a neostalo len pri tom.

​Súperom rozbehnutého levického tímu bol strieborný celok spred roka, Nitra. Tá za celú základnú časť prehrala len desať zápasov, avšak na konci dlhodobej časti sa Levice presvedčili, že s ňou vedia hrať a aj tento celok je poraziteľný. Prvý zápas vonku prehrali o deväť bodov, ale o tri dni neskôr zvládli strhujúcu drámu výsledkom 81:80. Nechýbalo veľa, aby podobne zvládli aj tretie stretnutie. Pod Zoborom sa predlžovalo, ale viac síl ušetril domáci tím. Viac víťazstiev však už Nitrania nedosiahli a zverenci Františka Róna dokázali zvyšok finálovej bitky dostať pod svoju kontrolu. Doma vyhrali 85:77 a 11. mája 2011 spečatili zisk historicky prvého majstrovského titulu. Na palubovke súpera triumfovali výsledkom 70:58.

V sezónach 2011/12 a 2012/13 to skúšali Levičania popri slovenskej scéne aj v českej basketbalovej lige. Následne sa zamerali opäť len na domácu súťaž a po finančných problémoch a období konsolidácie sa vrátili minimálne v porovnateľnej kvalite, akú dosahovali v prvom majstrovskom ročníku. Druhý titul majstra Slovenska dokázali do svojej histórie zapísať v roku 2018 a následne k nemu pridali aj historicky prvý triumf v Slovenskom pohári.


Premiérový zlatý rok má na svojom Youtube zmapovaný aj samotný levický klub

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora