Videospomienky - 28.04.2020 09:22

Aj ôsmy môže ovládnuť play-off. Takto to dokázali florbalisti AS Trenčín

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Známe športové klišé hovorí, že play-off je úplne novou súťažou a výsledky základnej časti sú pred ním už len číslami na papieri. Pokiaľ však tím počas dlhodobej časti sezóny vyhrá drvivú väčšiu zo svojich 22 duelov, predsa len by na tom mal byť o poznanie lepšie ako tím, ktorý vyhral jedenásťkrát. Nemusí byť. Slovenské florbalové prostredie o tom dokázali v sezóne 2018/19 presvedčiť hráči AS Trenčín, ktorí do vyraďovacej fázy vyrážali z ôsmeho miesta a dokráčali až k majstrovskému titulu. Do roku 2016 pritom tento tím fungoval pod značkou "M-Šport Salming Team", následne prešiel pod záštitu Asociácie športov a titul na seba nenechal dlho čakať.

Je známym faktom, že kvalitný trenčiansky káder bol ako stavaný na play-off, v ktorom dokáže zmobilizovať sily a zdolať prakticky kohokoľvek. Či predtým v základnej časti pozbieral 53 alebo 33 bodov, rolu nehrá. Skladanie florbalových štvrťfinálových dvojíc prebieha na základe telefonického výberu súperov, pričom ako prvý volí líder poradia a po ňom nižšie umiestnené celky. O rešpekte voči AS svedčal aj fakt, že napriek ôsmemu miestu ostali až štvrtému Florku Košice. So svojím tradičným play-off súperom zviedol tím spod Čákovho hradu päťzápasovú bitku, v ktorej až trikrát vyhrali hostia a výsledkom bol postup v sérii 3-2. Podobný scenár malo aj semifinále proti víťazovi základnej časti z Nižnej. Favorit na Orave zlyhal v druhom zápase, no v treťom si z Trenčína vzal požičané a opäť rozhodoval až piaty zápas, v ktorom hosťujúci Trenčania ukázali pevnejšie nervy a dostali sa do boja o titul.

​Aj tretia absolvovaná séria mala päťzápasové trvanie. Duely proti Tsunami Záhorská Bystrica, ktorému po základnej časti patrilo druhé miesto, priniesli v súčte 44 gólov a až v štyroch konfrontáciách víťaza určoval jednogólový rozdiel, z toho dvakrát v "extratime". Piaty zápas tejto série sme vám ponúkli aj v priamom prenose, preto sa v rámci spomienky naň môžeme oprieť aj o video. Záhorskobystričanov v play-off ťahal najmä sedemnásťgólový Oliver Kubaský, ktorému sekundoval aj Maroš Kovaľ s bilanciou 11+13 a Martin Kubovič, ktorý mal v štatistikách 12+8. V bránkovisku sa spoliehali na juniorského reprezentanta Timoteja Dinku, proti ktorému stál na opačnej strane legendárny Čech Tomáš Kafka, trinásťnásovný šampión tamojšej ligy a trojnásobný medailista z MS. Vpred Trenčanov ťahal 21-bodový hrajúci tréner Juraj Matejka s 19-bodovým Petrom Helešom. V rozhodujúcom finálovom zápase sa vo vedení prestriedali obe strany, Tsunami viedlo 1:0 a 2:1, Trenčín 3:2 a 4:3. Dianie dospelo k samostatným nájazdom, v ktorých Kafka zneškodnil všetkých štyroch domácich zakončovateľov, kým hostia dva svoje pokusy premenili a stali sa tak majstrami Slovenska.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora