Videospomienky - 30.04.2020 08:57

Ukončené čakanie a zlatá prievidzská basketbalová sezóna 2011/12

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Basketbalisti Prievidze rozhodne nie sú v našom ligovom prostredí žiadnou krátkodobou kométou. Triumfovať dokázali už v 80. rokoch v československej lige, ovládli aj skrátený posledný ročník federálnej súťaže, a na začiatku 90. rokov zaznamenali zlatý hetrik v ére samostatnosti. S novým miléniom prišli problémy, ktoré boli najprv zachránené kúpou licencie od Pezinka, no následne už znamenali zostup do druhej najvyššej súťaže. Napriek tomu sa poctivou prácou na hornej Nitre podarilo prepracovať opäť na výslnie a korunku tomu všetkému nasadil ročník 2011/12, v ktorom sa tento tím stal šampiónom. V histórii klubu mal poradové číslo šesť, no špeciálne chutil vďaka ukončenému sedemnásťročnému čakaniu.

Od roku 1995 do roku 2012 sa v slovenskej basketbalovej lige zmenilo veľa. Namiesto Pezinka či Svitu boli tento raz hlavnými konkurentmi hráči Nitry či Komárna. Poslední menovaní boli zároveň posledným súperom Prievidze v tejto zlatej sezóne. Tomu predchádzala dlhá cesta s 32 zápasmi základnej časti, z ktorých 22 mužstvo vyhralo a spoločne s Komárnom šlo o najlepšiu bilanciu spomedzi všetkých extraligových celkov. Štvrťfinále vyraďovacej fázy im do cesty postavilo Levice, s ktorými mala Prievidza možno až nečakane veľa práce. Hoci už bola na lopatkách, štvrtý zápas dokázala rozdielom dvoch bodov získať na svoju stranu a rozhodujúci domáci piaty duel ovládla výsledkom 71:66. V semifinále s Nitrou to už bola o čosi ľahšia záležitosť. Nitra síce zvládla prvý domáci zápas, no viac odporu už klásť nedokázala a Prievidžania sa tak dostali až do finále. V ňom čelili Komárnu, už základnou časťou predurčenému súperovi.

​Komárno začalo bitku o trofej lepšie a viedlo 1-0 na zápasy, no šlo o poslednú víťaznú radosť tohto tímu v ročníku 2011/12. Zvyšné tri duely sa stali už korisťou Prievidze a s nimi im v rukách pristál aj majstrovský titul. Treba však dodať, že to bola poriadna dráma. Duel číslo tri vyhrala Prievidza na palubovke súpera 67:66 a o štyri dni neskôr spečatila triumf na domácej pôde pomerom 69:61. V ére samostatnosti to bol tretí majstrovský titul. Štvrtý prišiel v sezóne 2015/16, keď "baníci" vo finále opäť zdolali Komárno.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora