Videospomienky - 10.05.2020 09:53

Výstavný rozlúčkový gól! Také padajú iba na východe

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Ján Novák patrí do kategórie slovenských futbalových kanonierov, ktorí síce v zahraničí neprerazili, no na našich štadiónoch rozdali množstvo radosti z tejto hry. Trebišovský rodák to dokonca za hranicami ani nikdy neskúšal, no v domácej najvyššej súťaži prežil hneď tri ročníky s dvojciferným počtom presných zásahov a v sezóne 2007/08 sa stal ligovým top kanonierom. V tom čase mu to padalo za MFK Košice a udržal za sebou strelcov z Petržalky či Žiliny. MFK Košice sa aj vďaka sedemnástim Novákovým gólom usadil na konečnom šiestom mieste a topkanonier dal o sebe vedieť aj o rok, keď východniari vybojovali miestenku do predkola Európskej ligy.

Krátka európska púť v sezóne 2009/10 dostala Nováka na titulky väčšiny športovo orientovaných tlačovín či webov. V oboch zápasoch proti Sarajevu napol sieť a hotovú senzáciu pripravil v auguste 2009 proti AS Rím, ktorému nastrieľal tri góly. Také veci sa proti elitným európskym mužstvám pošťastia málokedy, obzvlášť hráčom slovenských klubov. Košice doma senzačne remizovali 3:3, no odvetu vo večnom meste prehrali 1:7. Tomuto mužovi to aj naďalej v slovenskej lige padalo. Okrem Košíc si zahral aj za Žilinu, s ktorou sa v roku 2012 stal majstrom Slovenska a obliekal aj dres Tatrana Prešov či Borčíc.

​V najvyššej domácej súťaži sa naposledy trafil v marci 2015 a šlo presne o taký gól, akým by sa mal veľký strelec rozlúčiť. Po prebraní lopty v krídelnom priestore všetci, vrátane brankára Michala Šullu, očakávali center do pokutového územia. Namiesto toho však košická hviezda loptu zatočila ku vzdialenejšej žrdi senickej brány a tá zapadla presne tam, kam mala. Pre MFK však tento zásah mimoriadny význam nemal. Súboj prehral 1:3, z ostávajúcich dvanástich kôl vyhral už len v troch, do predkola Európskej ligy sa nedostal, navyše do nového ligového ročníka už nenastúpil.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora