Videospomienky - 16.05.2020 09:51

Keď Ján Lašák predvádzal v extralige duely so 40 či 50 zákrokmi

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Pripísal si šesť štartov v NHL a výraznú stopu zanechal v českých Pardubiciach. Slovenskej klubovej úrovni sa roky vyhýbal, no veľmi úspešne to kompenzoval v reprezentačnom drese, kde možno vypichnúť najmä skvelé majstrovstvá sveta 2002 a 2003. Reč je samozrejme o bývalom hokejovom brankárovi Jánovi Lašákovi, ktorého počet slovenských extraligových zápasov vyznieva len na pár desiatok, no napriek tomu je v očiach našich hokejových fanúšikov veľkou hviezdou. V roku 1999 bol v druhom kole draftu vybraný Nashvillom Predators, opustil materský Zvolen a na domáce klziská sa vrátil až o desať rokov, aj to na veľmi krátku dobu.

Okrem Nashvillu si zahral aj za Petrohrad, Atlant Mytišči, Amur Chabarovsk, Spartak Moskva, Jokerit Helsinki, Pardubice a Liberec. Vo vlasti pridal ku Zvolenu HC Košice a Duklu Trenčín. Na prelome milénií pritom odchádzal zo Slovenska len s ôsmimi štartami v najvyššej mužskej súťaži a ďalšie pridal počas sezóny 2009/10 v Košiciach. To už bol majstrom Českej republiky, dokonca v prestížnej výlukovej sezóne a vo vitríne mal viaceré individuálne ocenenia zo susednej krajiny. V kádri "oceliarov" doplnil Júliusa Hudáčka a Tomáša Halásza, nastúpil na 17 zápasov, uhájil uspokojivú 90-percentnú úspešnosť zákrokov a opäť si to namieril do cudziny. Na začiatku sezóny 2013/14 prišiel do Trenčína, pobudol tam štyri mesiace, mal úspešnosť 92,41 percenta, uhájil dve čisté kontá a mal priemer 2,66 gólu na stretnutie. Ročník dochytal v Liberci, pridal ďalšie tri sezóny, získal ďalší majstrovský titul, k nemu jedno striebro a ukončil aktívnu hráčsku kariéru.

Počas pôsobenia v Trenčíne nastúpil na 34 zápasov, bol jednoznačnou brankárskou jednotkou a tím dotiahol k pätnástim víťazstvám. Pre žlto-červených však nešlo práve o vydarenú sezónu a výsledkom toho bolo deviate miesto. Do baráže šla len posledná Žilina, no viac trápilo štvorbodové manko na play-off. Lašák si pripísal cenné shutouty z bystrického a žilinského ľadu a k nim niekoľko skvelých výkonov, keď zneškodnil vyše 30 striel súpera. Posledný taký zápas absolvoval v januári 2014 proti svojmu materskému Zvolenu. HKM na jeho bránku vyslal rovných 40 streleckých pokusov, z ktorých si cestu do bránky našiel len jeden. Dukla vyhrala 3:1 a podobné zápasy legendárny brankár odchytal aj proti Piešťanom, kde k víťazstvu prispel 38 zákrokmi, v domácom zápase so Žilinou okrúhlou 40-kou zásahov a v novembrovom zápase v Nitre dokonca pochytal neuveriteľných 53 pokusov súpera, aby Dukla zápas nakoniec vyhrala 3:2 po samostatných nájazdoch.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora