Videospomienky - 17.05.2020 10:07

Žilinu prestrieľal do Champions League, v lige to šlo menej

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Doménou žilinského futbalu je jednoznačne vytváranie priestoru pre odchovancov, ale tých dokáže vhodne doplniť niekoľkými legionármi. Miestom doplnenia bola niekoľko rokov ofenzíva, kam v rokoch 2009 až 2014 zapadol Babatounde Bello, po ňom William, od sezóny 2016/17 Yusuf Otubanjo a medzitým ešte Momodou Ceesay. Ten do tímu MŠK prišiel pred štartom ročníka 2010/11 z Belgicka a svoje strelecké kvality ukazoval najmä v bojoch o účasť v hlavnej fáze Ligy majstrov. Predkolo milionárskej súťaže si Žilinčania zahrali vďaka majstrovskému titulu z roku 2010, kedy v extrémne tesnom boji za sebou udržali Slovan. Dlhé účinkovanie v pohárovej Európe sa podpísalo na slabšom umiestnení v domácej súťaži a za prvou priečkou zaostali o štrnásť bodov. 

Vykompenzovali si to však možnosťou zahrať si proti klubom ako Chelsea, Marseille a Spartak Moskva. Vo svojom druhom aj treťom predkolovom vystúpení pritom slovenský tím plnil pozíciu outsidera. Proti maltskej Birkirhare zmazal jednogólové manko z prvého duelu v domácej odvete a nasledoval boj s bulharským majstrom Litexom Loveč. Sľubnú remízu 1:1 zvonku Žilina premenila doma na postup aj vďaka Ceesayovi, ktorý v 84. minúte uzatváral skóre na 3:1. Ak by namiesto toho padol vyrovnávajúci gól Bulharov, šli by ďalej. Nasledovali preslávené duely so Spartou Praha, v ktorých bol rodák z Gambie nezastaviteľný. V hlavnom meste našich susedov sa presadil krátko po prestávke, aby Oravec následne náskok navýšil na 2:0 a pod Dubeň sa viezol mimoriadne sľubný výsledok. Sparťania museli v odvete všetko vrhnúť do útoku, no Ceesay ich pochoval prakticky už v úvode. Gól na 1:0 dostal Žilinčanov do mimoriadne dominantnej pozície a do konca duelu sa už skóre nemenilo. Dojem z tejto púte trochu pokazila akurát samotná skupinová fáza, v ktorej Žilina nezískala ani bod a jej skóre vyznievalo na 3:19.

​Žilina dokázala Ceesaya udržať aj pre nasledujúci ročník, ale podobná európska púť sa nekonala, sen o Európe napriek jednému gól afrického útočníka prekazil Reykjavík a okrem toho dokázal tento muž raz napnúť sieť raz v Pohári a trikrát za celú ligovú sezónu. Métu troch fortunaligových gólov sa mu prekonať nepodarilo nikdy, navyše mu bola vyčítaná kolísavá forma. Mohol za to napríklad aj Ramadán, ktorý ako moslim poctivo dodržiaval. Celkovo na Slovensku strelil gól šiestim rôznym súperom z najvyššej súťaže. Posledný z nich padol v októbri 2013 a zabezpečil žlto-zeleným tri body za obrat na pôde Trnavy. Naplno zúžitkovaný bol každý z jeho 195 centimetrov a aj sila v osobných súbojoch. Vo februári 2013 Žilinu opustil, prestúpil do Kazachstanu a hoci medzitým hral aj v Izraeli, vo Fínsku a v júli 2016 sa na necelé tri mesiace vrátil do Žiliny, v Kazachstane pôsobí aj dnes. Pre žilinský tím mal mimoriadny význam najmä v tom, že do klubu prišiel údajne za 300 tisíc eur, zatiaľ čo účasť v Champions League kasu obohatila o vyše sedem miliónov.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora