Videospomienky - 20.05.2020 12:51

Rana pre košický šport: strieborný odchod zo scény KB Košice

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Po sezóne 2014/15 prestal na hádzanárskej scéne účinkovať 1. MHK Košice, trojnásobný československý šampión a dvojnásobný majster Slovenska. V rovnakej sezóne partiu elitných futbalových mužstiev opustil MFK a česť metropoly východu držali najmä hokejisti a basketbalisti. Obaja sa navyše držali v popredí najvyššej domácej súťaže. KB Košice hral v sezóne 2016/17 semifinále play-off, v ročníku 2017/18 sa dokonca dostal do finále proti Leviciam, v roku 2018 vyhral Pohár, no ani to ho nezachránilo. Do ďalšieho roka sa už tento tím neprihlásil a Slovenská basketbalová liga pokračuje bez neho.

Posledné roky existencie klubu sú väčšinou spojené s veľkými finančnými problémami, ktoré sa podpíšu na nedostatočnej kvalite kádra a s ním súvisiace zlé umiestnenie. To však rozhodne nebol prípad Košičanov. Počas základnej časti svojej "rozlúčkovej" sezóny vyhrali 25 z 36 duelov a obsadili štvrté miesto. To zabezpečilo štvrťfinálovú výhodu domáceho prostredia a "býci" sa o ňu proti Svitu museli patrične oprieť. Práve tri domáce víťazstvá znamenali postup v pomere 3-2 na zápasy a semifinálový boj s Interom. Proti tomu mali Košice dobrú bilanciu už zo základnej časti a dokázali ju potvrdiť. Vo finále hrali východniari proti Leviciam, ktoré problémy nepripustili. Už počas dlhodobej časti prehrávali veľmi sporadicky a za celé vyraďovacie boje zakopli len dvakrát. Košice zariadili jedno z nich, keď sa ujali vedenia 1-0, ale nasledujúce štyri stretnutia prehrali.

​Trochu priestoru si rozhodne zaslúži aj február 2018, kedy v košickej Angels Arene prebiehalo "Final Eight" Slovenského pohára a na veľkú radosť domácich fanúšikov triumfovali práve domáci basketbalisti. Vo štvrťfinále KB zvalcoval bratislavskú Karlovku rozdielom 37 bodov, v semifinálovom súboji na druhý deň pokoril Levice nečakane vysoko 81:59 a poriadna dráma to bola až v rozhodujúcej bitke o titul. Bratislavský Inter v prvom polčase zaostal, potom začal do veľkej miery skóre znižovať, ale Košičania si to už nenechali ujsť a vyhrali 89:91. Podobný úspech dosiahli aj rok predtým, keď rovnako vo finále pokorili Inter.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora