Videospomienky - 21.05.2020 09:22

Chýbal jediný bod - spomienka na poslednú sezónu Tatrana Prešov

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Keď sa v roku 2016 vrátil do najvyššej futbalovej súťaže 1. FC Tatran Prešov, nejednému fanúšikovi - pamätníkovi zaplesalo srdce. Medzi elitou sa však dlho neudržal. V prvej sezóne mu ešte pomohlo šťastie, keď napriek trojbodovému manku na FC Vion ligu administratívne opustil Spartak Myjava, no o rok neskôr už priaznivé okolnosti v jeho prospech nezahrali. Na záchranu pritom chýbal jediný bod a o čo bolo hrať až do úplného konca fortunaligového ročníka. Východniari sa zoznámili s novinkou v podobe nadstavbového rozdelenia tímov na skupinu o titul a o udržanie, no v dobrom na tento formát nespomínajú.

Úvod sezóny pritom nebol vôbec zlý. Napriek prehre 1:5 so Slovanom v prvom kole dokázal Prešov v nasledujúcich šiestich kolách nazbierať sedem bodov a usadil sa tak na uspokojivom siedmom mieste. Kríza však ešte len mala prísť. Od konca augusta do začiatku októbra nevyhrali "Koňare" ani raz, čo sa muselo prejaviť aj na ich tabuľkovom postavení. Skĺzli sa na predposledné miesto a úľavou bolo aspoň trápenie Senice, ktorá mala po štrnástich kolách na konte len tri body a nachádzala sa na beznádejnom dne. Prešov zotrval na jedenástej pozícii do konca základnej časti a dlho ju držal aj v nadstavbe. V jej prvých štyroch kolách dokonca ani raz neprehral, no vyhral len nad Zlatými Moravcami. Štyri kolá pred koncom narobil duel s rovnakým súperom veľké nepríjemnosti. Výsledok 0:4 neznamenal len šestnástu sezónnu prehru, ale aj prepad na tabuľkové dno. Senica totiž v rovnakom čase natiahla trojzápasové víťazné obdobie a po ôsmich mesiacoch sa odlepila odo dna.

Prešovské šance ešte žili. Predposledné kolo prinieslo vzájomný zápas medzi posledným a predposledným a víťaz duelu mohol dostať šancu na záchranu v baráži. Remíza však vyhovovala Záhorákom, ktorí v domácom prostredí uhrali remízu 0:0 a prešovský tím tak prišiel o poslednú možnosť zachrániť sa. Nič na tom nezmenilo ani víťazstvo v rozlúčkovom zápase nad Michalovcami 2:1. Tatran o rok neskôr vypadol aj z druhej najvyššej súťaže, z jeho štadióna ostali trosky a či sa ešte niekedy vráti späť, je náročnou otázkou.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora